Baigli cu mac – Cozonac unguresc cu mac

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (14)

Zilele trecute ma intreba o prietena daca am facut vreodata cozonac cu mac. Nu, nu facusem, iar acum ma simteam provocata! A fost interesant sa incerc o reteta noua, de baigli cu mac – un cozonac unguresc savuros si plin de mac.

Vi-l recomand cu caldura daca va place macul si vreti sa variati bunatatile de pa masa de sarbatori! Nu creste atat de mare precum cel romanesc, dar cu siguranta va fi un plus de gust pe orice masa!

Ingrediente pentru 3 baigli:

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • sare
  • 250 g unt sau margarina
  • 3 linguri zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 20 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 200 ml lapte

Eu am ales sa folosesc masina de paine, astfel ca am pus inauntru: margarina, faina, sarea, zaharul, galbenusurile, oul, drojdia si laptele, am setat masina sa framante la programul de 15 minute (apoi am reluat programul) si mi-a iesit un aluat neted, usor lipicios, pe care l-am pus la cald, la dospit, pentru aprox. 1 ora.

Daca faceti aluatul manual, procedati astfel:

Amestecati faina cu margarina la temperatura camerei pana cand va avea un aspect nisipos.

Intr-un vas bateti galbenusurile si oul cu putina sare.

Dizolvati drojdia in lapte, adaugati zaharul, apoi galbenusurile si oul frecate cu sare. Turnati deasupra fainii si amestecati cu o lingura apoi framantati cu mana un aluat neted si usor lipicios. Puneti la dospit, intr-un loc cald, intr-un vas acoperit.

 Pentru umplutura:

  • 250 g mac
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 2 albusuri
  • coaja de lamaie si/sau portocala

Pentru umplutura amestecati macul cu zaharul:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac

 

Macinati amestecul la blender sau rasnita:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (2)

 

Turnati deasupra laptele fierbinte, omogenizati, apoi adaugati albusurile batute usor cu furculita, precum si coaja de lamaie sau portocala, dupa gust:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (3)

 

Dupa ce aluatul a dospit, impartiti-l in 3 bucati egale.

Pe planul de lucru bine infainat, intindeti foaia intr-un dreptunghi, cu o grosime de aprox. 3mm:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (4)

 

Puneti deasupra 1/3 din cantitatea de umplutura, lasand cativa centimetri pe margini:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (5)

 

Rulati aluatul si transferati ruloul intr-o tava mare de copt, asternuta cu hartie de copt.

Repetati procedeul pentru celelalte 2 bucati de aluat ramase. Veti avea la final 3 rulouri.

Ungeti rulourile cu un galbenus amestecat cu o lingurita de lapte, lasati sa se odihneasca aprox. 10 minute:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (6)

 

Si puneti in cuptorul incins la 160 grade pentru aprox. 30-35 minute, pana se rumenesc sau pana trec testul scobitorii:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (7)

 

Mie mi-au crapat toate cele trei rulouri, dar au crescut frumos si s-au rumenit:

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (8)

 

Lasati sa se raceasca complet apoi taiati felii si savurati cu placere!

Gustul de mac este intens, iar aceasta reteta are avantajul de a se face repede, mai repede decat reteta traditionala de cozonac. Cu toate acestea, baigli nu creste atat de inalt si de pufos precum un cozonac.

Puteti alege sa faceti baigli si cu nuca, inlocuind macul cu nuca macinata, daca doriti o varianta rapida si mai simpla pentru masa de sarbatori!

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (9)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (10)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (12)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (13)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (14)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (15)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (11)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (16)

Alexandra Vasile baigli cu mac cozonac unguresc cu mac (17)

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *