Cozonac cu nuca si cacao

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 11

 

Cozonacul este nelipsit de sarbatori, este dulcele cel mai apreciat si care se identifica cu sarbatoarea Craciunului. Recunosc, eu il pregatesc de cate ori ni se face pofta, si astfel casa se umple de mirosul acela de aluat dospit, inconfundabil. Va arat cum il fac eu si poate incercati si aceasta reteta, desi se stie ca orice gospodina are reteta ei lasata de generatii sau incercata si rasincercata si in care are incredere.

Ingrediente pentru 3 cozonaci mari:

  • 1 kg faina alba
  • 50 g drojdie proaspata sau 2 pliculete drojdie uscata
  • 5 oua
  • 550 ml lapte
  • 250 g zahar
  • sare
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocala
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 50 ml ulei sau 50 g unt topit
  • 400 – 500 g nuca macinata
  • 100 ml lapte fierbinte
  • 2 linguri pline de cacao
  • 150 – 200 g zahar pentru umplutura
  • 1 galbenus
  • 1 lingura de lapte
  • 3-4 linguri zahar pentru crusta

Ingredientele este bine sa fie la temperatura camerei, sa fie cald in bucatarie si sa nu lucrati in curent.

Puneti laptele usor la incalzit cu 250 g zahar pana ce acesta se topeste si adaugati o lingurita de esenta de vanilie, coaja de portocala si de lamaie dupa gust.

Cerneti aprox. 900 g faina intr-un vas incapator si lasati deoparte.

Intr-un bol faceti maiaua astfel: puneti aprox. 200 ml din laptele pregatit dupa cum am spus mai sus si adaugati drojdia si 2-3 linguri de faina. Amestecati bine, sa se desfaca eventualele cocoloase si turnati in vasul cu faina cernuta in care ati facut o adancitura. Acoperiti maiaua cu faina de pe margini

maia cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile

si lasati sa se activeze pentru 15-20 minute sau pana cand vedeti ca se crapa faina la suprafata, asa:

1cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile

 

Cat se activeaza drojdia, separati albusurile de galbenusuri, frecati galbenusurile cu putina sare si le puteti pune peste laptele caldut (astfel daca ati uitat sa le scoateti din frigider din timp, se vor incalzi).

Pregatiti intr-un pahar uleiul. Fiecare gospodina pune mai mult din ochi ulei la framantat, dar pentru ca mie nu imi plac cozonacii uleiosi, folosesc putin ulei, 50-60 ml.

Dupa ce maiaua a crescut, adaugati in vasul pentru framantat laptele cu aromele si cu galbenusurile si cu lingura de lemn incepeti sa amestecati compozitia. Cand incepe sa se lege, transferati totul pe planul de lucru (pe masa) si incepeti sa framantati. In timpul framantarii ungeti palmele cu ulei de cate ori simtiti ca aluatul vi se lipeste de maini sau de masa. Adaugati faina daca simtiti nevoia, desi de cele mai multe ori nu am folosit toata faina (1kg). Framantatul dureaza 20-30 de minute, dar cel mai bun indicator ca sunteti pe calea cea buna este aparitia unor bule de aer pe suprafata aluatului care atunci cand framantati se sparg si scot un mic pocnet.

aluat cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile

 

Dupa aparitia acestor bule, mai mari sau mai mici, framantati inca 5 minute. Ar trebui sa aveti un aluat elastic, compact, care nu se lipeste de maini si nici de planul de lucru. In acest moment ungeti bine planul de lucru cu ulei si asezati aluatul la dospit. Mie imi place sa folosesc masa chiar si cand las aluatul la crescut pentru ca mi se pare mai la indemana dar daca preferati, ungeti un vas mare cu ulei si lasati acolo aluatul la crescut. In orice caz, aluatul trebuie bine acoperit cu prosoape de bucatarie sau cu folie alimentara (daca folositi un vas mare) pentru a-l feri de curentii de aer si pentru ca drojdia sa se activeze.

aluat 2 cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile

 

Dupa aprox. 1 ora si jumatate aluatul isi dubleaza volumul si se uniformizeaza.

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 3

 

Cat timp asteptati sa creasca aluatul, ocupati-va de umplutura: nucile macinate se stropesc si se amesteca cu 100 ml lapte fierbinte, cu zahar dupa gust, esenta de rom si cacaua. Este momentul in care puteti gusta umplutura si sa adaugati orice credeti ca lipseste pentru a fi pe gustul vostru. Bateti usor cu furculita cele 5 albusuri ramase si le adaugati umpluturii, mestecand pana la incorporare. Compozitia trebuie sa fie densa pentru ca altfel va curge din aluat cand rulati pentru a da forma cozonacului:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 4

 

Pregatiti tavile pentru cozonac ungandu-le cu ulei si tapetandu-le cu faina sau imbracandu-le cu hartie de copt, lasand sa atarne pe marginea tavii hartie de 2-3 cm. Preincalziti cuptorul la 160-170 de grade.

Impartiti aluatul in trei bucati egale (isi va pierde din volum, va arata ca inainte de a-l lasa la crescut) apoi fiecare bucata in jumatate, astfel ca veti avea 6 bucati egale.

Luati pe rand fiecare bucata, o intindeti pe masa unsa cu ulei (in plus fata de cei 50 ml pe care i-ati folosit la framantat) cu mana sau cu sucitorul la o grosime de 0.5 cm si puneti 2-3 linguri de umplutura ( impartiti “din ochi” umplutura in 6 pentru a va ajunge pentru toti cozonacii), lasand margini de 2 cm pe care nu puneti umplutura, pentru a le putea lipi.

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 5

 

Incepeti sa rulati foaia de aluat, nici prea strans dar nici prea lejer si lipiti prin apasare capetele.

Procedati la fel cu inca o bucata de aluat si veti avea primul cozonac gata pentru impletit, cele doua rulouri asezate cu imbinarea, cu lipitura in jos:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 6

 

Incepeti impletirea cozonacului astfel: apropiati doua capete si le apasati bine pentru a se lipi:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 7

Incepeti sa impletiti rulourile unul in jurul celuilalt, avand grija ca intotdeauna partea unde ati lipit rulourile sa fie in jos, pentru a nu se desface la copt:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 8

 

Terminati de impletit si lipiti bine prin apasare si celelate capete:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 9

 

Transferati cu grija cozonacul in tava si va grabiti sa faceti si ceilalti 2 cozonaci pentru a-i lasa la crescut pe toti trei aprox. aceeasi perioada de timp:

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 10

 

Lasati cozonacii la crescut in tava acoperita cu un servet curat de bucatarie pentru inca 30-40 minute sau pana cand vedeti ca acestia au depasit in inaltime marginea tavii. In acest moment eu ridic hartia de copt pe care am lasat-o in exces pe marginile tavii, astfel incat cozonacii nu se vor lipi intre ei la crescut.

Amestecati galbenusul de ou cu 1-2 linguri lapte si ungeti cu o pensula suprafata fiecarui cozonac, presarand zahar deasupra dupa gustul fiecaruia.

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 26

 

Dati cei trei cozonaci la coptor pentru 50-60 minute sau pana cand vedeti ca s-au rumenit frumos deasupra. Daca s-au rumenit prea repede, reduceti putin temperatura cuptorului. Va veti da seama cu usurinta cand sunt gata, dupa mirosul innebunitor si dupa culoarea inconfundabila :).

Scoateti tavile din cuptor si imediat scoateti cozonacii din tava, ridicand de marginile hartiei de copt (vedeti de ce le-am lasat mai mari?).Lasati sa se raceasca pentru cateva minute, apoi desprindeti cu grija hartia de pe cozonaci. Lasati la racit, inclinand cozonacii cand pe o parte cand pe alta penru a nu se forma condens si pentru a grabi racirea.

Nici nu va mai spun de cate ori nu i-am taiat fierbinti pentru ca nu mai puteam de pofta, dar voi nu faceti ca mine pentru ca nu vei obtine o felie frumoasa si vi se va faramita cozonacul 🙂 ci lasati-i de preferabil peste noapte la racit sau macar 2 ore.

Se taie dupa ce se racesc. Se pastreaza foarte bine pana la o saptamana (daca rezista atata) in pungi de hartie pentru a nu se usca.

Pofta mare si sa fie sarbatoare in casa ori de cate ori aveti cozonac pe masa!

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 16

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 11

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 13

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 14

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 12

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 15

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 25

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 21

 

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile23

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 17

 

cozonac cu nuca si cacao Alexandra Vasile 24

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *