Crumble cu piersici

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (12)

Uneori imi este pofta de ceva dulce si vreau ceva simplu si gustos, fara a sta prea mult in bucatarie. Pentru astfel de momente sunt retete ca aceasta: simpla, cu ingrediente la indemana si foarte parfumata. De fapt acest crumble este o prajitura cu fructe intoarsa, adica are fructele la baza, aluatul la suprafata si astfel devine crocant si usor caramelizat. Puteti folosi ce fructe aveti pe acasa, dar va asigur ca folosind piersici si caise veti da lovitura.

Crumble se serveste de obicei cu inghetata, dar mie imi place ma ales cu iaurt cremos, grecesc. Incercati reteta si spuneti-mi daca nu merita toate laudele! 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 130 g faina
  • 80 g zahar
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 85 g unt la temperatura camerei

Amestecati intr-un vas faina cu zaharul si scortisoara si cu ajutorul unei furculite, sau a degetelor, de ce nu, sfaramati untul moale pana cand aluatul va fi sfaramicios:

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (2)

 

Lasati deoparte.

Preincalziti cuptorul la 180 grade.

  • 50 g zahar
  • 2 lingurite pline cu amidon
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 5 piersici
  • 5 caise
  • cateva afine
  • 10-15 visine fara samburi

Intr-un vas termorezistent (yena de 2 l) puneti fructele spalate, curatate de samburi si taiate feliute (piersicile si caisele) sau lasate intregi (visinele si afinele). Punei zaharul, zeama de lamaie si scortisoara si amestecati usor ca sa nu zdrobiti fructele. Lasati fructele sa lase suc, pentru 20-30 minute:

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble

 

Scurgeti intr-o canita sucul lasat de fructe si adaugati amidonul. Amestecati bine pentru a omogeniza compozitia:

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (3)

 

Turnati sucul inapoi in vasul termorezistent, peste fructe. Puneti deasupra aluatul si apasati usor cu mana pentru ca aluatul sa acopere frumos fructele. Presarati deasupra o lingurita de zahar.

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (4)

 

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (5)

 

Dati la cuptor, preincalzit la 180 grade pentru 30-40 minute sau pana cand vedeti ca se rumeneste frumos iar sucul fructelor bolboroseste la suprafata aluatului:

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (6)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (7)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (8)

 

Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca 20-30 minute apoi serviti cu inghetata, iaurt sau simplu.

Este un desert usor, plin de fructe, aromat si sigur va fi apreciat de toti. Fructele raman zemoase si aromate iar aluatul devine crocant si se caramelizeaza pe margini asa ca va fi “vanat” de toti cei dragi! 🙂

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (9)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (10)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (11)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (12)

Alexandra Vasile crumble cu piersici peach crumble (13)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *