Dulceata de capsune

Cui nu ii place sa savureze o felie generoasa de paine unsa cu unt si cu dulceata? Dar daca e dulceata de capsune? Zice cineva nu?

Pana la urma dulceata este dulcele cel mai la indemana si cel mai savurat de la mic la mare, apreciat de oricine are pofta de ceva bun si cu o aroma proaspata.

Va prezint reteta mea de dulceata de capsune, care nu lipsese niciodata din camara, in cantitati industriale as putea spune 🙂

 

Ingrediente pentru aprox. 800 g dulceata (un borcan mare):

  • 1 kg capsune spalate si curatate de codite
  • 400 g zahar
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita ghimbir proaspat ras pe razatoarea mica (optional)

Spalati bine capsunele cu apa rece si le indepartati coditele, apoi cantariti 1 kg. (asadar este nevoie sa cumparati mai mult de 1 kg de la piata, dar nu cred ca se supara nimeni, cateva capsune proaspete nu strica nimanui ca desert, nu? )

Taiati capsunele mai mari in 4 si pe cele mai mici le lasati intregi. Pentru dulceata eu aleg sa cumpar capsune mai micute, pentru ca sunt cele mai aromate si dulceata iese grozava!

Asezati capsunele intr-o oala buna, care stiti ca nu va prinde alimentele la fiert, le stropiti cu zeama de la o lamaie, adaugati coaja de lamaie si aprox. 200g zahar. Agitati oala pentru ca zaharul sa acopere cat mai bine capsunele – evitati sa folositi lingura pentru a amesteca, astfel nu se vor zdrobi fructele.

Alexandra Vasile capsune

Acoperiti oala si lasati la frigider peste noapte, pentru a-si lasa sucul delicios!

Alexandra Vasile capsune cu zahar

 

Puneti oala pe foc mic si din momentul in care incep sa fiarba, lasati-le 10-15 minute fara a le amesteca. In acest timp capsunele vor mai lasa suc. Inchideti focul, adaugati restul de zahar (200g) presarandu-l pe deasupra capsunelor si lasati dulceata sa se raceasca la temperatura camerei. Acest timp de asteptare am observat ca este necesar pentru a se elibera pectina din fructe (oricum capsunele sunt foarte sarace in pectina) care va ajuta dulceata sa se inchege frumos.

Dupa ce s-a racit si vedeti ca mare parte din zahar s-a topit, puneti din nou oala pe foc mic si fierbeti 40-50 minute, indepartand spuma care se formeaza deasupra ori de cate ori este nevoie, evitand sa amestecati cu lingura in dulceata, scuturand din cand in cand oala.

Alexandra Vasile  dulceata capsune

Cu 10 minute inainte de a se termina fierberea, adaugati lingurita cu ghimbir ras (care ii da o savoare si o aroma dulcetei, fara a se simti gustul de ghimbir) si amestecati usor cu lingura.

Am observat ca acest timp este unul optim pentru ca dulceata mea sa ajunga la consistenta dorita, avand suc si fructe intregi, ferme. Daca vi se pare ca nu s-a inchegat destul, mai lasati dulceata pe foc in pus cateva minute. De asemenea, daca vi se pare ca nu este indeajuns de dulce, puteti adauga oricand mai mult zahar, avand grija sa mai fierbeti dulceata cel putin 15 minute dupa adaugarea zaharului in plus. ( de aceea va recomand sa gustati din cand in cand dulceata, sa fiti siguri ca este pe placul vostru, dar nu fierbeti mai mult de 1 ora).

Un indicator al faptului ca dulceata este gata sunt fructele care se lasa spre fundul oalei, sucul acoperindu-le. In acest moment trebuie sa fiti atenti deoparece de cele mai multe ori acesta este momentul in care orice dulceata se poate prinde de fundul oalei si se arde. Asa ca in momentul in care vedeti ca se lasa fructele, puteti inchide linistiti focul.

Puneti dulceata in borcane sterilizate, etichetati-le si savurati alaturi de cei dragi!

Alexandra Vasile  dulceata de capsune in borcan

 

Alexandra Vasile  jam

 

Alexandra Vasile  dulceata de capsune

 

Alexandra Vasile  strawberry jam

 

Alexandra Vasile  dulceata capsune cu ghimbir

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *