Galuste cu prune

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (18)

Galustele cu prune nu au nevoie de nicio prezentare, sunt desertul preferat al toamnei, de cum apar prunele este musai sa pregatesti cel putin de cateva ori acesti gomboti cu prune, asa cum mai sunt denumite aceste bilute delicioase, umplute cu prune aromate. Trebuie neaparat sa le pregatiti, cel putin o data pana cand se termina prunele la piata. Va spun eu, creeaza dependenta! ๐Ÿ™‚

Ingrediente pentru 20-22 galuste:

  • 850-900 g cartofi fierti in coaja
  • 20-22 prune micute
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 3 oua
  • 7-8 linguri faina (plus cateva pentru planul de lucru)
  • 2-3 linguri zahar pentru prune
  • 5-6 linguri pesmet
  • 4-5 linguri zahar

Spalati si puneti cartofii la fiert, cu ceva timp inainte de a va apuca de pregatirea galustelor. Totusi, cel mai bine este sa lucrati cu cartofii calduti, nu ii lasati sa se raceasca de tot.

Spalati prunele, micute, le scoateti samburii si puneti in locul lor cate o jumatate de lingurita de zahar:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (2)

Curatati cartofii si ii pasati cu furculita sau cu pasatorul pentru piure. Adaugati sarea si zaharul si pasati.

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune

Bateti intr-un vas separat ouale, apoi le adaugati cartofilor si pasati de cateva ori, ingloband ouale in cartofi:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (3)

Adaugati 5 linguri de faina si amestecati cu lingura:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (4)

Transferati aluatul pe planul de lucru bine infainat si amestecati, adaugand inca una sau doua linguri de faina. Aluatul trebuie sa fie moale si lipicios pentru a ramane fraged si gustos. Asa ca, oricat ati fi de tentati sa mai adaugati faina, incercati sa nu adaugati prea multa (pana la 300 g).

Puneti apa la fiert, pana la 2/3 ย dintr-o oala cat mai mare, cu 1 lingura de zahar.

Formati o franzela din aluat si portionati cu cutitul aceasta franzela pentru a va iesi 20 de felii:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (5)

Intotdeauna pastrati planul de lucru bine infainat. Luati o felie din aceasta franzela, si, cu mainile, modelati un cerc de aluat:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (6)

Asezati in centru o pruna cu zahar:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (7)

Si incepeti sa adunati aluatul in jurul prunei:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (9)

 

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (10)

Modelati o biluta pe care o lasati sa se odihneasca pe masa bine infainata, pana cand terminati si celelalte galuste:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (8)

Procedati la fel si cu restul de aluat si de prune. Desi eu am portionat la inceput aluatul in 20 de felii mi-au iesit pana la urma 22 de galuste, deoarece am adaptat grosimea feliutelor astfel inca sa fie cat de cat egale ๐Ÿ™‚

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (11)

Intr-o tigaie puneti la foc mediu la rumenit 5-6 linguri pline de pesmet:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (12)

Cand incepe sa isi schimbe culoarea, amestecati periodic, adaugati 4-5 linguri pline cu zahar, mai lasati cateva minute apoi luati de pe foc:ย 

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (14)

Verificati daca apa a dat in clocot si incepeti sa adaugati galustele in apa care fierbe, astfel incat sa aiba loc sa fiarba, nu le ingramaditi! Incet incet ele se vor ridica la suprafata si dupa ce s-au ridicat, le mai lasati aprox. 5 minute sa fiarba, pentru ca si pruna dinauntru sa se inmoaie:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (13)

Cu o spumiera le scoateti una cate una din apa si le puneti in tigaia cu pesmet:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (15)

Si le acoperiti cu pesmet, rostogolindu-le prin tigaie, avand grija ca sunt fierbinti!

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (16)

Cand sunt complet acoperite, le puneti pe un platou si le lasati sa se raceasca macar 10 minute, timp in care puteti sa va ocupati si de celelalte galuste!

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (17)

Desigur, daca va place, puteti adauga in pesmet si scortisoara, coaja de lamaie sau alt condiment parfumat dar mie imi plac asa, simple:

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (18)

 

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (19)

Le puteti servi cu smantana sau iaurt, dar nu cred ca veti mai avea timp sa le incercati si asa pentru ca vor disparea foare repede, iar cei dragi va vor cere sa le mai faceti, cat de curand! ๐Ÿ™‚

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (20)

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (21)

Alexandra Vasile galuste cu prune gomboti cu prune (22)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *