Gem de caise

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (6)

Am savurat intotdeauna cu cea mai mare placere gemul de caise, mai mult decat oricare alt gem sau dulceata. Este pe gustul meu, o aroma intensa, gust dulce-acrisor, culoarea mierii, textura perfecta si numeroasele moduri in care poti folos acest gem – iata combinatia perfecta! 🙂

Ingrediente pentru aprox. 900 g gem:

  • 1 kg caise fara samburi
  • 400 – 500 g zahar

Alegeti caise micute si cat se poate de coapte pentru acest gem. Spalati-le bine, indepartati samburii si cantariti 1 kg. Caisele mai mari le puteti taia in 2 sau in 4, cele mici raman jumatati. Adaugati 300 g zahar si lasati peste noapte la frigider ca sa lase suc:

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam

 

Puneti la foc mic si de cand incep sa fiarba lasati gemul aprox. 30 minute, indepartand mereu spuma formata:

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (2)

 

Inchideti focul, adaugati si restu de zahar si lasati sa ajunga la temperatura camerei. Cantitatea de zahar variaza in functie de cat de dulci si de coapte sunt caisele, precum si in functie de preferintele voastre. Mie imi place gemul acrisor, asa ca nu pun mai mult de 400 g la 1 kg de caise.

Puneti din nou gemul pe foc mic si lasati sa fiarba pana cand sucul se reduce si gemul se incheaga frumos. Aveti grija sa nu il ardeti pentru ca pe masura ce sucul se reduce, exista pericolul sa se prinda de vas si sa se arda. Luati spuma formata ori de cate ori este necesar:

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (3)

 

Puneti gemul fierbinte in borcane sterilizate, inchideti bine capacul si pastrati in camara. La mine dispare repede, mai ales ca imi place sa folosesc acest gem pentru biscuiti si alte prajituri, impreuna cu gemul de capsune 🙂

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (4)

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (5)

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (6)

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (7)

Alexandra Vasile gem de caise apricot jam (8)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *