Gem de gutui

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (5)

Am pregatit gemul acesta mai demult, dar nu am reusit sa postez reteta. Imi place gemul de gutui pentru ca este acrisor, are o culoare deosebita si e atat de bun pe o felie cu unt, langa o cana fierbnte de ceai…

Ingrediente pentru 5 borcane mari:

  • 3 kg gutui (fara casuta cu samburi)
  • 2.2 l apa
  • 2-3 mere acrisoare
  • sucul de la 2 lamai
  • 1.4 kg zahar

Spalati foarte bine gutuile pentru a indeparta puful caracteristic si le dati pe razatoarea mare pana la cotor sau pana la partea mai tare care oricum este mult prea greu de dat pe razatoare.

Dati pe razatoare si merele acrisoare, stropiti gutuile cu sucul de lamaie:

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (3)

 

Gutuile rase primele vor incepe sa se innegreasca, dar pentru aceasta adaugati sucul de lamaie, ca sa opreasca oxidarea.

Adaugati apa si jumatate din cantitatea de zahar si dati la foc mediu spre mic. Va incepe sa fiarba si lasati asa aprox. o ora si jumatate. Stingeti focul si lasati sa se raceasca complet. 

A doua zi, adaugati si restul de zahar si puneti din nou la fiert pentru aprox. 1 ora. Gemul se va lega frumos, dar chiar daca este putin mai zemos, sa stiti ca in borcane, dupa ce se raceste se va inchega frumos, sucul parca se va gelatiniza.

Puneti fierbinte in borcanele sterilizate si pastrati-le la loc caldut pentru a se raci treptat. 

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (2)

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (8)

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (4)

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (7)

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam (6)

Alexandra Vasile gem de gutui quince jam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *