Gem si sirop de capsune

Imi place sa pregatesc gem de capsune pentru ca este mai rapid, mai putin pretentios si mai versatil decat dulceata de capsune. In primul rand, in multe retete de prajituri, folosesc gem de capsune pentru ca este mai dens, mai bine inchegat si nu curge. In al doilea rand de fiecare data cand fac gem, pregatesc si sirop de capsune, spre deliciul tuturor. Ca sa nu mai spun cat este de bun pe o felie de paine cu unt! 🙂

Ingrediente pentru aprox. 600 g gem de capsune:

  • 1 kg capsune spalate si curatate de codite
  • 300 g zahar
  • zeama  de la o lamaie

Spalati bine capsunele cu apa rece si le indepartati coditele, apoi cantariti 1 kg, asadar este nevoie sa cumparati mai mult de 1 kg de la piata.

Taiati capsunele mai mari in 4 si pe cele mai mici le lasati intregi. 

Asezati capsunele intr-o oala buna, care stiti ca nu va prinde alimentele la fiert, le stropiti cu zeama de la o lamaie si adaugati si aprox. 200g zahar.

Alexandra Vasile  capsune cu zahar

 

Folositi lingura pentru a amesteca capsunele si zaharul, aici nu este nevoie sa fiti blanzi cu fructele, cu cat sunt mai zdrobite cu atat gemul e mai bun!

Acoperiti oala si lasati la frigider peste noapte, pentru a-si lasa sucul delicios, pe care il scurgeti cat puteti de bine in alt vas, doar facem si sirop!

Dati la foc mic pentru 15 minute, timp in care capsunele vor lasa din nou suc, din care scurgeti jumatate:

Alexandra Vasile gem capsune

 

Dupa ce ati scurs sucul, adaugati inca 100 g zahar si amestecati energic cu lingura. Luati din cand in cand spuma care se formeaza si o aruncati. Lasati sa fiarba la foc mic pentru 30 min, dupa care arata asa:

Alexandra Vasile gem de capsune

 

Puneti gemul in borcane sterilizate si aveti un gem delicios, nu prea dulce, cu care va puteti imbogati deserturile, dar si micul dejun!

Alexandra Vasile gem de capsune de casa

Alexandra Vasile gem capsune (2)

Alexandra Vasile gem de capsune (2)

Alexandra Vasile gem capsune dulciuri pentru cei dragi

 

Iar in ceea ce priveste siropul, sucul rezultat dupa ce ati scurs capsunele il strecurati bine, il masurati si il puneti la fiert (eu am avut 600 ml suc inainte de a-l pune la fiert) adaugand 200 g zahar. Se lasa la fiert pana se ingroasa, aprox. 30 minute:

Alexandra Vasile sirop de capsune

Luati spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie. Veti vedea ca este gata cand incep sa sara stropi pe aragaz, semn ca s-a ingrosat. Se toarna fierbinte in sticle sterilizate si se bea cu apa minerala si lamaie, sau dupa preferinte!

Alexandra Vasile sirop de caspune

 

Si acelasi sirop, dar in lumina:

Alexandra Vasile sirop capsune

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *