Gogosi pentru pofticiosi

 

gogosi-pentru-pofticiosi

Gogosile sunt pe placul tuturor, ce bucurie mai mare decat sa oferi familiei o farfurie mare plina cu gogosi? Simple, cu dulceata, cu crema de ciocolata, cu miere, avem pe alese… 🙂

Ingrediente: 

  • 500 g faina
  • 7 linguri zahar
  • 50 g unt
  • 1 ou
  • 40 g drojdie proaspata / un plic de 7 g drojdie uscata
  • 250 g apa calduta
  • 2 plicuri zahar vanilat / esenta de vanilie
  • sare
  • ulei pentru prajit (aprox. 500ml)
  • zahar pudra, dulceata….

Intr-un vas se pun faina, zaharul, untul la temperatura camerei, oul intreg, zaharul vanilat si se amesteca usor.

Intr-un pahar amestecati drojdia in apa calduta (nu uitati, niciodata apa nu trebuie sa fie fierbinte, deoarece se distruge agentul de crestere!) si o adaugati la amestecul de sus, ajutandu-va de o lingura.

Se transfera aluatul pe planul de lucru infainat si se framanta pana cand devine un aluat compact, omogen. Este posibil sa mai fie nevoie de o lingura sau doua de faina, dar asta depinde de tipul de faina pe care il folositi sau de umiditatea din aer.

Se pune aluatul in vas si se acopera cu un servet de bucatarie sau cu folie alimentara si se lasa 30-45 de minute la crescut intr-un loc cald.

Dupa acest timp se ia aluatul (care ar trebui sa se dubleze) si sa intinde cu sucitorul pe masa infainata intr-o foaie de aprox. 1 cm grosime. Se taie cerculete, cu diam. de 6-7 cm, cu ajutorul unui pahar (puteti sa le dati orice forma si orice dimensiune doriti, folositi-va imaginatia! respectati numai grosimea de aprox. 1cm).

Cercurile de aluat se aseaza pe planul de lucru foarte bine infainat si se lasa la crescut aprox. 1h, timp in care isi dubleaza grosimea.

Se pune uleiul la incins intr-o tigaie inalta si cu ajutorul unei spatule se iau cercurile si se pun la prajit. Evitati sa le luati cu mana pentru ca isi vor modifica forma si este posibil sa se dezumfle. Le prajiti pe o parte apoi pe cealalta, intorcandu-le cu o spatula. Stati cu ochii pe ele pentru ca se fac repede, aprox. 30 de secunde pe fiecare parte. In tigaia mea au incaput cate 5 gogosi la un prajit.

Se scot de la prajit pe o farfurie pe care ati pus un servetel absorbant de bucatarie. Pana se face urmatorul rand de gogosi le mutati pe acestea pe o alta farfurie si le pudrati din abundenta cu zahar pudra.

Din aceste cantitati ies 25-27 de gogosi, dar depinde si de diametrul acestora. Se termina repede, va garantez, dar daca va raman cateva sunt bune si a doua zi, cu conditia sa le acoperiti peste noapte cu un servet sau cu o alta farfurie.

Se servesc cu pofta, simple sau cu dulceata, neaparat alaturi de cei dragi!

Pofta mare!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *