Martipan

martipan Alexandra Vasile dulciuri pentru cei dragi

 

Martipanul este un “desert” iubit de multi, pentru gustul lui dulce amarui, iar in combinatie cu ciocolata este absolut delicios. Pentru ca imi place mult martipanul, am incercat sa il fac in casa pentru a-l putea introduce in diverse retete, constituind pentru mine o provocare. A iesit mult mai bun decat ma asteptam, cu minim de efort. Va recomand sa incercati aceasta reteta pentru a va putea bucura de gustul dulce-amarui al migdalelor.

De la inceput tin sa precizez ca martipanul rezultat nu poate fi folosit pentru imbracarea si ornarea torturilor, ci numai pentru a-l introduce in diferite retete de prajituri, biscuiti sau pentru ornamente simple.

L-am incercat in 2 variante: cu migdale curatate de coaja si cu migdale cu coaja. Gustul este putin diferit, dar ceea ce difera mult este aspectul. Incercati si voi si va decideti asupra variantei folosite pe viitor. Oricum procedeul este acelasi, indiferent cum alegeti sa folositi migdalele.

Ingrediente:

  • 100 g migdale
  • 100 g zahar pudra cumparat
  • 2-3 picaturi de esenta de migdale sau de ulei de migdale
  • 1 lingurita de apa

Daca alegeti sa decojiti migdalele, incercati un truc prezentat aici.

martipan 1

 

Migdalele se prajesc usor in cuptorul incins la 170 grade pentru 10 minute, apoi se proceseaza in robot pana devin faina.

Se adauga zaharul pudra si picaturile de esenta de migdale si apa. Amestecati si aveti rabdare sa se lege compozitia. Puteti sa mai adaugati apa daca doriti, dar nu exagerati, aveti rabdare.

martipan 2

 

Dupa ce prinde consistenta, incepeti sa framantati usor cu mana, adaugand inca putin zahar pudra daca vi se pare prea lipicios. Formati o bila si o infoliati, urmand sa o pastrati la frigider.

martipan 4

 

martipan 3

 

Inainte de a folosi martipanul pentru o reteta de biscuiti, spre exemplu, scoateti-l din frigider cu cel putin jumatate de ora pentru a se inmuia usor si il intindeti intre doua foi alimentare la grosimea dorita. Se pastreaza bine la frigider cateva saptamani.

Fiti inventivi si folositi martipanul in retetele voastre, sau consumati-l ca atare!

martipan 5

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *