Mos Craciun din aluat

Nu e bucurie mai mare pentru o gospodina decat sa aiba un ajutor de nadejde in bucatarie, cu manute mici si curioase care sa caute peste tot 🙂 Orice mama este ajutata din cand in cand de copii ei, asa ca astazi va propun sa faceti un Mos Craciun si un om de zapada din aluat, impreuna cu copii si sa va bucurati impreuna de iscusinta, indemanarea si concentrarea celui mic pus sa creeze ceva dulce 🙂

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 80 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 50 g unt
  • 25 g drojdie
  • esenta vanilie
  • faina cat cuprinde
  • cateva stafide
  • un ou pentru uns (optional)

Pasul 1 – Pregatirea aluatului:

Untul, zaharul, esenta si laptele se pun usor la incalzit, fara sa fiarba. Se adauga oul batut, se amesteca si se adauga drojdia (daca lichidele sunt prea fierbinti, se mai lasa la racit pentru ca proprietatile drojdiei sa nu fie afectate, mai multe aici), amestecand pana la dizolvarea acesteia. Se adauga faina si se amesteca cu lingura, apoi cu mana pana cand se formeaza un aluat moale, placut, putin lipicios. Se pune intr-un vas acoperit la crescut, la caldura, pentru aproximativ 1 ora.

Pasul 2 – Modelarea Mosului:

Se lucreaza numai pe hartie de copt pentru a evita unele accidente care ar putea strica rezultatul final.

Doua treimi din aluat se folosesc pentru modelarea Mosului. Acest aluat se imparte aproximativ in trei parti egale. Se ia prima bucata din care se face baza pe care construim Mosul, si o modelam astfel, cu o grosime de aprox. 0.5mm:

Se ia a doua bucata pentru barba si se modeleaza astfel, taind fasii pentru a face “firele” din barba:

Se ia cu grija barba si se aseaza pe baza de aluat de mai sus si se “incretesc” firele taiate subtiri cu cutitul bine ascutit, dupa imaginatia fiecaruia. Mie mi-au iesit asa: 🙂

Din a treia bucata de aluat se modeleaza si restul elementelor, printre care si mustata, incretind firele dupa ce le asezam pe baza de aluat:

Se adauga nasul mosului, ochii si gura din stafide. Varful aluatului baza se pliaza si se adauga motul si marginea caciulii. Se poate unge cu ou batut.

Se transfera hartia de copt cu Mosul in tava de copt si se da in cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute.

Si iata rezultatul de care ai mei au fost foarte incantati 🙂

Pasul 3 – Omul de zapada:

Din restul de aluat (o treime din aluatul initial) se modeleaza un om de zapada, lipind elementele unele de altele cu putin ou batut sau chiar cu apa. Taiati cu ajutorul unor forme cercuri cu dimensiuni diferite, modelati o matura si o “palarie”, adaugati gura, nas, ochi si nasturi din stafide (copii se vor bucura enorm sa faca asta) si dati la cuptor. Daca va ramane aluat, taiati niste stelute pe care le coaceti o data cu omul de zapada. Rezultatul:

Nota: Aluatul se lasa de obicei la odihnit si la crescut inainte de a fi introdus in cuptor, dar aici nu este nevoie din doua motive: se odihneste si creste suficient cat timp modelati figurile; crescand prea mult exista pericolul sa se strice detaliile la care ati muncit atat!

Atat mosul cat si omul de zapada au avut cam 20 – 25 cm in inaltime.

Nu-i asa ca merita sa le faceti o bucurie copiilor si nu numai? 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *