Papanasi

Alexandra Vasile papanasi (14)

Ei, uite ca a venit si randul papanasilor! Cateodata un desert simplu, o reteta simpla pe care o faceau si mama si bunica este binevenita, mai ales daca prin camara stau cuminti borcanele cu dulceata! Papanasii se mananca cu acea nostalgie a gustului din copilarie, cu dulceata, un pic de smantana sau doar tavaliti prin zahar…oricum ar fi, raman un desert clasic, delicios si usor de facut!

Ingrediente pentru aprox. 6 papanasi mari, generosi, cu mot:

  • 250 g faina
  • 250 g branza de vaci scursa bine
  • 1 plic zahar vanilatย 
  • 1 lingurita zahar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 2 oua
  • ulei (in vasul in care ii veti praji sa aiba 3-4 degete inaltime)

Intr-un vas bateti bine cele 2 oua, apoi adaugati branza de vaci bine scursa:

Alexandra Vasile papanasi

 

Amestecati bine cu o furculita pana cand se omogenizeaza si se transforma in pasta:

Alexandra Vasile papanasi (2)

 

Adaugati zaharul vanilat, zaharul, praful de copt si sarea, amestecati apoi adaugati faina si incepeti sa omogenizati:

Alexandra Vasile papanasi (3)

 

Daca branza a fost mai umeda, e posibil sa aveti nevoie de mai multa faina, in orice caz trebuie sa aveti la final un aluat uniform, foarte putin lipicios, dar maleabil si moale. Formati, pe planul de lucru bine infainat, 6 inele si 6 bilute pentru a alcatui papanasii. Daca vi se par prea mari, puteti face cate 7 sau 8, dar mie mi-au placut asa:

Alexandra Vasile papanasi (4)

 

Puneti uleiul in vasul in care urmeaza sa prajiti papanasii, de 3-4 degete pentru ca acestia sa poata creste frumos. Eu am ales un vas mai mic, chiar daca am prajit cate un inel, pe rand, dar am fost sigura ca am destul ulei pentru ca acestia sa poata pluti. Incingeti bine uleiul, verificati faca s-a incins punand o bucatica de aluat, iar daca in jurul acestuia se formeaza bule, uleiul e pregatit.

Puneti bilutele la prajit, aprox 5 min, avand grija sa le intoarceti pentru a se rumeni uniform. Vor creste in dimensiune:

Alexandra Vasile papanasi (5)

 

Apoi prajiti si inelele, avand grija sa aiba destul loc in vas pentru a creste, asa ca nu incercati sa prajiti prea multe deodata si sa nu aiba loc sa se rumeneasca:

Alexandra Vasile papanasi (6)

 

Se servesc calzi (sau reci) cu smantana si dulceata preferata (aici am pus dulceata de visine):

Alexandra Vasile papanasi (7)

Alexandra Vasile papanasi (8)

Alexandra Vasile papanasi (9)

Alexandra Vasile papanasi (10)

Alexandra Vasile papanasi (11)

Alexandra Vasile papanasi (12)

 

Sunt pufosi si creeaza dependenta, sa stiti!

Sau ii puteti servi pudrati cu zahar din belsug si garnisiti cu dulceata de afine, de data aceasta ๐Ÿ™‚

V-am facut pofta?

Alexandra Vasile papanasi (13)

Alexandra Vasile papanasi (14)

Alexandra Vasile papanasi (15)

Alexandra Vasile papanasi (16)

Alexandra Vasile papanasi (17)

Alexandra Vasile papanasi (18)

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *