Placinta cu branza dulce si stafide

 

placinta-cu-branza-dulce

Placinta asta aduce intotdeauna aminte de copilarie; mirosul este inconfundabil iar gustul este perfect pentru cei carora le place sa-si aminteasca de zilele cu mai putine griji si probleme. Este nemaipomenita si pentru copii, nu de alta dar sa le creati si lor amintiri frumoase!

Ingrediente:

  • un pachet foi de placinta
  • 500g branza de vaci
  • 200g zahar
  • 300g smantana fermentata (de consum)
  • 3-4 oua
  • 1-2 linguri gris
  • 2 plicuri zahar vanilat/esenta vanilie
  • 5-6 linguri ulei sau unt topit
  • 100g stafide
  • zahar pudra pentru ornat

Scoateti pachetul de foi de placinta din congelator cu cel putin 1 ora inainte de a incepe pregatirea placintei, pentru a se dezgheta. De asemenea puneti intr-un vas cu apa stafidele la hidratat, vreo 15-20 min, dupa care le scurgeti bine de apa.

Pregatiti compozitia astfel: intr-un vas incapator se amesteca branza de vaci cu smantana, cu zaharul si cu esentele. Gustati! Este foarte important sa va placa la gust, adaugati dupa plac zahar sau esente, inainte de a adauga ouale. Se adauga ouale intregi si se incorporeaza in compozitie cu o lingura, nu este necesar sa folositi mixerul pentru aceasta reteta, dar folosirea mixerului face compozitia cremoasa. Daca rezultatul este moale, fluid, adaugati 2 linguri de gris, daca este mai dens, adaugati numai 1 lingura. Consistenta compozitiei trebuie sa fie ca aceea a unei smantani mai groase. Adaugati si stafidele scurse de apa si amestecati inca o data.

Se desface pachetul cu foi si se aseaza rand pe rand 4 foi intr-o tava de 20×30 cm. Fiecare foaie se unge cu pensula cu aprox. 1 lingura de ulei. Marginile care raman nu trebuie sa va ingrijoreze pentru ca le vom indoi dupa ce turnam compozitia. Se toarna compozitia in tava si se scutura pentru a se uniformiza. Marginile se pliaza peste compozitie si se adauga inca doua foi indoite in jumatate, astfel ca veti avea deasupra 4 randuri de foi (folosind de fapt doar 2 din pachet) pe care le ungeti usor cu ulei. Veti vedea ca va raman in pachet foi pentru inca o placinta (6-7 foi) pe care le puteti recongela.

Se da la cuptorul incins la 175 grade pentru aproximativ 45 min. O scoateti din cuptor, turnati deasupra aprox. 100 ml lapte, distribuindu-l pe intreaga suprafata, dar mai ales pe marginile placintei unde este bine sa fiti mai generosi. Se mai da la cuptor pana cand vedeti ca incepe sa se rumeneasca deasupra (10-15 min).

Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Aveti doua variante: daca va plac foile de deasupra crocante, lasati placinta neacoperita. Daca le doriti moi, atunci acoperiti placinta, de cum ati scos-o din cuptor, cu folie alimentara si puneti deasupra ei si un prosop curat de bucatarie si lasati sa se raceasca asa. Oricum ar fi, placinta este grozava, iar oricat ati fi de tentati sa o taiati fierbinte, lasati-o macar o jumatate de ora la racit.

Se pudreaza cu zahar si se portioneaza dupa bunul plac!

Se mananca cu pofta, alaturi de cei dragi!

Pofta mare!

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *