Prajitura cu crema de nuci

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (10)

Prajiturile cu nuci aduc aminte de iarna…poate si pentru ca vara ne bucuram de fructe proaspete si atunci le folosim cat mai mult si in deserturile pe care le pregatim pentru ce dragi…

Iarna este momentul ideal pentru prajiturile cu nuca, cand poti praji putin in cuptor nuca si in casa sa miroasa a cald si a nuci… 

Va propun o prajitura cu blat cu unt si nuca si o crema bogata, dulce de nuci…

Ingrediente pentru o tava de aprox. 22×35 cm:

  • 3 oua
  • 140 g zahar
  • 170 g unt la temperatura camerei
  • 270 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 120 ml suc proaspat de portocale
  • 190 ml lapte
  • 50 g nuca prajita si macinata
  • coaja rasa de portocala

Pentru crema:

  • 6 albusuri (200g)
  • 250 g zahar
  • 150 g nuca prajita si macinata
  • 3 linguri pline cacao

Pentru decor:

  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 g frisca lichida neindulcita

Preincalziti cuporul la 170 grade si tapetati cu hartie de copt o tava de aprox. 22×35 cm.

Pentru aluat mixati untul cu zaharul, adaugati unul cate unul ouale, mixand foarte bine dupa fiecare adaugare. Adaugati 1/2 din faina cernuta impreuna cu praful de copt, mixati, adaugati sucul de portocala, mixati, adaugati restul de faina, mixati, adaugati apoi laptele si coaja de portocala si mixati putin. Renuntati la mixer si amestecati de cateva ori cu spatula pentru a se omogeniza compozitia. 

Turnati in tava si nivelati, apoi bateti tava usor de masa:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (2)

 

Dati la cuptor pentru 45-50 minute sau pana cand trece testul scobitorii si se rumeneste frumos deasupra:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (3)

 

Lasati sa se raceasca complet apoi taiati blatul pe orizontala in doua.

Pentru crema, puneti albusurile si zaharul intr-un vas la bain-marie si mixati pana cand compozitia se incalzeste foarte bine si devine spumoasa. Luati de la bain-marie si bateti in continuare, la viteza mare, pana cand obtineti o bezea tare si lucioasa:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (4)

 

Intr-un vas amestecati cacaua cu nucile:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (5)

 

Si le adaugati albusurilor:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (6)

 

Mixati compozitia pana la omogenizare si nu va faceti griji cand crema va mai pierde din volum:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (7)

 

Puneti 2/3 din crema intre foile de blat racite si nivelati, iar restul de crema il intindeti cu spatula deasupra prajiturii. 

Pentru decor puneti la bain-marie ciocolata impreuna cu frisca, amestecati pana la omogenizare, lasati sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei apoi turnati din loc in loc peste prajitura. Cu un cutit, marmorati prajitura facand vartejuri deasupra prajiturii, cu scopul de a amesteca putin crema cu glazura decor:

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (8)

Puneti la frigider si lasati de pe o zi pe alta, apoi taiati in bucati potrivite si serviti cu pofta o prajitura densa si bogata! 🙂

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (9)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (12)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (15)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (18)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (13)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (16)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (19)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (11)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (14)

Alexandra Vasile prajitura cu crema de nuci (17)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *