Prajitura cu dovleac si crema mascarpone

Pentru ca a venit toamna si pentru ca au aparut dovlecii pentru copt, a trebuit sa pregatesc ceva cu dovleac. Am pus la copt un dovleac de 1100 g din care am pregatit doua retete: aceasta prajitura cu dovleac si un chec minunat cu dovleac, nuci si stafide.

Are o aroma deosebita, fina, asa ca o pot incerca si cei mai pretentiosi care nu sunt asa mari iubitori de dovleac, ca sa nu mai spun ca o recomand cu caldura si celor pentru care dovleacul este o delectare a toamnei.

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake

Se pregateste repede si usor, asa ca va sfatuiesc sa coaceti dovleacul cu ceva timp inainte, cu o zi – doua inainte (se pastreaza foarte bine la frigider), pentru a va bucura cat mai repede de prajitura.

Eu am spalat bine dovleacul, l-am taiat in 3 bucati, pe lungime, am scos semintele, l-am pus intr-o tava de cuptor, am acoperit tava cu folie dealuminiu si l-am dat la cuptor pentru 50 minute. Cand furculita intra usor in el, e gata. Dupa ce se raceste, coaja se indeparteaza usor, fara efort. Sa va spun un secret: daca puneti deasupra o lingurita de miere (sau zahar) este un deliciu, asa simplu!

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (2)

Ingrediente penru o tava de 20×30 cm:

  • 285 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita plina scortisoara
  • 1/3 lingurita nucsoara macinata
  • 200 g zahar
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • esenta de vanilie
  • 2 oua
  • 420 g dovleac copt (fara coaja)

Preincalziti cuptorul la 170 grade si pregatiti tava de copt cu hartia de copt.

Intr-un vas amestecati faina, praful de copt, nucsoara si scortisoara.

Intr-un alt vas bateti cu mixerul untul si zaharul, adaugati unul cate unul ouale si mixati bine dupa fiecare adaugare, puneti vanilia si dovleacul:

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (3)

 

Mixati bine la viteza mica apoi cerneti faina cu praful de copt, nucsoara si scortisoara deasupra:

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (4)

 

Renuntati la mixer si amestecati cu o spatula de cateva ori, fara sa exagerati, numai cat sa se amestece cat de cat ingredientele. Compozita este foarte densa dar se va aera foarte frumos la copt, asa ca nu va faceti griji!

Turnati in tava, nivelati cu o lingura sau cu o spatula si dati la cuptor pentru 25-30 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasati sa se raceasca complet apoi taiati prajitura in doua pe orizontala.

Pregatiti crema:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • vanilie

Mixati bine ingredientele:

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (5)

 

Puneti crema intre cele doua foi de prajitura, pastrand aprox. 1 lingura plina de crema cu care veti unge prajitura pe deasupra. 

Luati aprox. 50 g ciocolata amaruie si o radeti pe razatoarea mare deasupra prajiturii (peste lingura de crema de branza pe care ati intins-o deasupra) si apasati usor cu mana pentru a se lipi de crema.

Se lasa 30 minute la frigider apoi se taie in bucati potrivite! Nici nu am cuvinte sa va spun cat de buna a fost!

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (6)

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (7)

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (8)

 

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (9)

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (10)

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (11)

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (12)

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *