Prajitura inteligenta

 

prajitura-inteligenta3

De ce “Prajitura inteligenta”? Pentru ca isi separa singura 3 straturi: blat subtire, crema si blat de pandispan, ceea ce o face accesibila, usor de facut si pe gustul tuturor, chiar si al celor mai mofturosi! 🙂

Ingrediente:

  • 200g unt
  • 15 linguri zahar
  • 8 oua
  • 10 linguri faina
  • 1 litru lapte
  • esenta de vanilie
  • coaja de portocala sau orice alta aroma preferati

Intr-un vas incapator se bat cu mixerul cele 200g unt la temperatura camerei cu intreaga cantitate de zahar (15 linguri) pana se obtine o crema spumoasa.

Se separa ouale, galbenusurile adaugandu-se unul cate unul la crema de unt. Mixati bine dupa fiecare galbenus adaugat, pentru a se incorpora bine in crema de unt.

Adaugati o parte din lapte, sa spunem o cana, mixati la o viteza mai mica, altfel sare din vas. Nu uitati si de esenta preferata, vanilie, portocale… Adaugati faina cernuta la compozitia de mai sus pana la incorporare, apoi adaugati treptat restul de lapte. (Puteti folosi lapte pasteurizat sau de casa, cu conditia ca pe cel de casa sa il fierbeti si raciti inainte.)

Separat, intr-un vas mare, preferabil de sticla si bine sters de orice urma de apa, bateti spuma cele 8 albusuri, pana cand acestea nu mai aluneca din vas atunci cand il inclinati.

Amestecati continutul celor 2 vase, cu o lingura sau chiar cu mixerul, la o viteza mica. Este posibil sa aveti nevoie de un vas mai mare pentru a amesteca compozitia, care va avea consistenta unei smantani mai lichide.

Intr-o tava de 25×30, asternuta cu hartie de copt (daca aveti tava de teflon, nu este nevoie de hartie, deoarece prajitura contine destula grasime din unt si nu se va lipi de tava) rasturnati compozitia.

Prajitura se da la cuptorul incalzit la 150 – 160 grade (foc mediu pentru cuptoarele fara termostat), pentru 1h sau 1h si 10 minute. Important este sa treaca testul scobitorii (infigeti o scobitoare in mijlocul prajiturii; daca iese curata, prajitura este gata). Se va rumeni frumos deasupra si se va desprinde de peretii tavii. Daca nu se desprinde, nu va ingrijorati, dupa ce ati scos-o din cuptor puteti sa o desprindeti usor cu varful unui cutit.

Se portioneaza dupa ce s-a racit complet in tava si se mananca cu pofta alaturi de cei dragi!

(Puteti injumatati cantitatile, dar nu uitati sa folositi si o tava mai mica.)

Pofta buna!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *