Prajitura intoarsa cu gutui

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (10)

Aroma toamnei nu poate fi completa fara gutui! Imi plac gutuile foarte mult pentru ca sunt aromate si imi place sa le mananc atat crude cat si in deserturi. 

Aceasta prajitura este un deliciu, o combinatie de dulce, amarui, caramel si un pic de acru. Este absolut irezistibila, mai ales daca alegeti sa o savurati impreuna cu o crema de vanilie, niste iaurt grecesc sau frisca. Dar este absolut minunata si asa, simpla, fara niciun adaos!

Ingrediente pentru o forma rotunda de 22 cm:

  •  100 g zahar
  • 3-4 linguri apa
  • 1 lingurita unt
  • 2-3 gutui
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • cateva nuci
  • 3 oua
  • 100 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 4 linguri rase zahar

Preincalziti cuptorul la 170 grade si pregatiti un vas rotund, pe care sa il puteti folosi si pe aragaz, pe flacara deschisa, cat si in cuptor, eu am folosit o cratita 🙂

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (13)

Spalati bine gutuile, le taiati si curatati casuta seminala, pastrati coaja si le taiati in feliute potrivite de aprox. 1 cm. Puneti-le intr-un vas pe foc, acoperiti cu apa, puneti 1 lingura de zahar si 1 lingura zeama de lamaie. Din momentul in care incepe sa fiarba, lasati aprox 5 minute pana cand se inmoaie putin. Lasati sa se raceasca putin.

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake

In vasul in care urmeaza sa coaceti prajitura puneti 100 g zahar si 3-4 linguri de zahar si puneti la foc potrivit la caramelizat:

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (2)

 

Agitati din cand in cand vasul pana cand se topeste zaharul apoi fiti atenti pentru ca zaharul va incepe sa se caramelizeze si nu doriti sa se arda.

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (3)

 

Luati de pe foc, lasati sa se racorasca putin apoi aranjati feliile de gutui cat mai frumos in tava:

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (4)

 

Puneti deasupra cateva nuci usor maruntite:

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (5)

Si puneti unt din loc in loc deasupra. Lasati forma deoparte.

Pentru aluati bateti foarte bine galbenusurile de la cele 3 oua impreuna cu zaharul (4-5 minute), adaugati faina amestecata si cernuta impreuna cu praful de copt si amestecati de cateva ori.

Bateti spuma albusurile si le incorporati cu lingura sau cu o spatula in compozitia de mai sus, cu miscari ample de jos in sus.

Turnati aluatul in tava peste gutui, niveland frumos aluatul. Bateti usor vasul de masa pentru ca aluatul sa intre printre feliile de gutui si dati la cuptor pentru 25-30 minute sau pana cand se rumeneste frumos deasupra si trece testul scobitorii.

Scoateti prajitura din cuptor, lasati sa se raceasca aprox.5 minute, treceti cu cutitul pe langa margine pentru a elibera prajitura de marginile formei, asezati deasupra o farfurie mare sau un platou cu susul in jos si cu o miscare rapida rasturnati prajitura pe platou. Trebuie sa va miscati repede si cu atentie pentru a nu va arde si nu trebuie sa lasati prajitura sa se raceasca prea mult in tava deoarece caramelul se va raci si nu veti mai putea scoate prajitura din forma 🙂

Lasati prajtura sa se raceasca complet pe platou si apoi serviti cu placere si cu pofta! 🙂

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (6)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (9)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (12)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (7)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (10)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (8)

Alexandra Vasile prajitura cu gutui quince cake (11)

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *