Sirop de brad

Alexandra Vasile muguri de brad

De cand ma stiu am avut sirop de brad in casa si la fiecare raceala primeam cate o lingurita pentru a-mi vindeca gatul. Siropul de brad facut in casa este o minune pentru racelile care se localizeaza la nivelul gatului, poate fi un indulcitor delicios al ceaiului sau al limonadei, dandu-le o aroma aparte, proaspata.

Si sa nu va mai spun de mirosul de brad care invaluie toata casa cand pregatiti acest minunat sirop. Nu se face greu, putina rabdare sa aveti si imediat e gata!

Ingrediente pentru aprox. 2 l sirop de brad:

  • 1,5 kg muguri de brad
  • 4 l de apa
  • 2 kg zahar

Spalati in mai multe ape mugurii de brad si cantariti-i ca sa aveti aprox. 1,5 kg muguri scursi de apa.

 

Alexandra Vasile muguri brad

Ii puneti intr-o oala incapatoare si turnati peste ei 4 l apa de la robinet. Dati la foc mediu, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba aprox. 1 ora, amestecand din cand in cand. Dupa 1 ora vor arata asa:

Alexandra Vasile muguri

 

Lasati sa se raceasca si strecurati mugurii, ii puteti stoarce bine si strecurati inca o data apa rezultata pentru a fi siguri ca nu au ramas ace in sirop:

Alexandra Vasile brad

 

Este important sa masurati apa rezultata, eu am avut 3,5 l apa la care am adaugat 2 kg de zahar si am pus oala pe foc (aceeasi oala mare, spalata – veti avea nevoie pentru ca siropul, pe masura ce se va ingrosa, va stropi) la foc mediu, amestecand sa se dizolve zaharul. Dupa 1 ora, siropul arata asa:

Alexandra Vasile sirop brad

 

In acest moment are o culoare roscata, dar nu este inchegat indeajuns si l-am mai lasat inca 50 minute la foc mediu si arata asa:

Alexandra Vasile sirop fierbe

 

Si-a schimbat culoarea, s-a inchis (si oala din inox contribuie la culoarea inchisa, dar nu va speriati ca nu trebuie sa fie neagra!) si s-a ingrosat astfel ca, puse cateva picaturi pe o farfurioara si lasate cateva momente la racit, cand inclinati farfura, nu curg.

Astfel, am fiert siropul impreuna cu zaharul aprox. 1 h si 50 minute.

Se lasa sa se raceasca si apoi se toarna in sticle sterilizate si se bea dupa bunul plac, in general cu apa minerala si lamaie, sau, la nevoie, in raceala! 🙂

Asa arata siropul racit, pus in pahar, are o culoare inchisa:

Alexandra Vasile sirop de brad (2)

 

Alexandra Vasile sirop de brad

 

Alexandra Vasile sirop de brad (3)

 

Si asa arata siropul in lumina, dupa ce am scurs mare parte din el; aceasta este culoarea, chihlimbarie, pe care trebuie sa o aiba siropul, lasand urme pe pahar:

Alexandra Vasile sirop

 

Alexandra Vasile sirop de brad delicios

 

Alexandra Vasile sirop chihlimbar

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *