Socata

Alexandra Vasile soc

Inca nu a venit vremea calduroasa, dar daca acum e vremea florilor de soc, de ce sa nu facem o socata? Naturala, dulce-acrisoara, usor acidulata si rece, nu cred ca ar refuza multa lume. Macar sa incercati si veti vedea ca deveniti dependenti de acest suc natural, facut in casa!

Ingrediente aprox. 5 l socata:

  • 5 l apa plata
  • 500 g zahar
  • sucul de la 3 lamaiĀ 
  • coaja de la o lamaie (din cele 3)
  • 5-6 buchetele flori de soc
  • 15 – 20 g drojdie proaspata

Cand cumparati de la piata flori de soc, veti cumpara o punguta din care veti putea face socata de 5-6 ori, dar din pacate florile nu raman proaspete atata timp incat sa tot faceti socata. Solutia? Impartiti florile cumparate in gramajoare de 5-6 buchetele, spalati-le bine, puneti-le in pungi separate si le dati la congelator! Isi pastreaza aroma, iar cand vreti sa faceti socata, fie si in toiu iernii, le scoateti din congelator si nu le decongelati, urmand pasii de mai jos. Singura diferenta este ca se vor inchide putin la culoare, dar asta nu afecteaza produsul final – socata!

Alexandra Vasile flori de soc

Asadar, spalati in mai multe ape 5-6 buchetele de flori de soc.

Pregatiti un borcan mare de sticla (6-7 kg), este cel mai potrivit, dar puteti folosi cu succes si o sticla mare de plastic in care puneti 5 l apa plata (de izvor daca aveti posibilitatea). Puneti florile in sticla, sucul de la 3 lamai si coaja taiata bucatele de la una dintre lamai. Adaugati zaharul si agitati bine pana se dizolva. Lasati cel putin 12 h sticla intr-un loc racoros, (daca o lasati in bucatarie se face mai repede), fara a-i pune capacul.

Alexandra Vasile socata

Dupa acest timp, dizolvati drojdia in putina apa intr-un pahar si puneti drojdia in sticla cu flori, lamaie, zahar si apa. Agitati putin sticla si lasati alte 12 h, fara a inchide sticla cu capacul. Veti vedea ca apar mici bule de aer pe suprafata socatei. Este bine sa gustati socata, sa o potriviti de zahar daca va place mai dulce si sa vedeti daca a atins nivelul de aciditate pe care il doriti. Trebuie sa luati in calcul faptul ca va mai “fierbe” – se va mai acidula si in zilele urmatoare, asa ca incercati sa nu faceti din prima zi din ea un suc acidulat ca cele din comert, pentru ca se va strica mult mai repede.

Alexandra Vasile socata cu lamaie

Dupa timpul de asteptare, strecurati socata si puneti sticlele cu suc in frigider pentru a se pastra proaspata si pentru a incetini procesul de acidulare, daca pot sa spun asa.

Se serveste cu feliute de lamaie, sau fara, in 2-3 zile fara a-si pierde savoarea. Dupa acest timp este posibil sa devina amaruie si atunci sa nu mai fie pe placul tuturor.

Alexandra Vasile socata flori

 

Alexandra Vasile socata de casa

 

Alexandra Vasile socata dulce

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *