Tarta Caramel

alexandra vasile tarta caramel dulciuri pentru cei dragi

 

E o tarta foarte dulce, cu gust amarui de zahar ars, caramel delicios si un blat dens, ca de biscuit. Este foarte buna si satioasa, trebuie neaparat impartita cu cei dragi, la o masa in familie sau cand vin prieteni in vizita. Toti vor cere o felie in plus, mai ales la pachet!

Ingrediente pentru o tava de 24cm diametru:

Aluat:

  • 230 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 380 g faina
  • 2 linguri cu varf cacao
  • esenta vanilie

Untul se bate spuma cu mixerul, se adauga unul cate unul galbenusurile, vanilia si faina cernuta cu cacao. Aluatul se pune in folie almentara, se aplatizeaza si se lasa cel putin 1 h la frigider.

Pe masa infainata se intinde aluatul rotund, 27-28cm diametru, si se aseaza cu ajutorul sucitorului in forma de tarta, presand aluatul pe marginile formei, taind surplusul. Se da forma pentru 30 min. la frigider.

aluat tarta cacao alexandra vasile

 

Se preincalzeste cuptorul la 160 grade si se da forma la cuptor, dupa ce ati asezat hartie de copt si niste greutati deasupra aluatului (boabe de fasole, orez…), pentru 15 min.

 

aluat

Indepartati hartia de copt si greutatile si mai dati la cuptor pentru 10 minute. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

Caramel:

  • 650 g zahar tos
  • 230 g unt la temperatura camerei
  • 300 ml frisca lichida neindulcita, la temperatura camerei sau usor incalzita la bain-marie
  • un praf sare
  • 2 linguri zeama de lamaie

Intr-un vas mare se pune la foc mic sa se caramelizeze zaharul, amestecand usor la inceput pana se dizolva de tot, se adauga zeama de lamaie si se amesteca usor. Zaharul s-a caramelizat cand are o culoare maronie, usor  mai inchisa decat mierea, dar sa nu inceapa sa scoata fum pentru ca atunci sigur se va arde si nu va avea un gust placut.

Lasati vasul pe foc si adaugati mai intai o lingura de unt, amestecant cu un tel pana acesta se topeste. Atentie! in acest moment caramelul este foarte fierbinte si trebuie sa aveti grija sa nu il atingeti cu mana. De asemenea cand adaugati untul, caramelul se va umfla, de aceea v-am spus sa luati de la inceput un vas mare.

Adaugati inca 2-3 linguri de unt, amestecati energic cu telul, apoi adaugati restul de unt si amestecati pana se topeste.

Luati vasul de pe foc si turnati in fir subtire frisca lichida, avand grija ca se va umfla din nou compozitia, amestecand pana la incorporarea acesteia. Adaugati praful de sare si lasati sa se odihneasca 10 min, dupa care turnati caramelul peste aluatul copt.

tarta caramel dulciuri pentru cei dragi

 

Lasati tarta sa se raceasca, cel putin 1 ora apoi turnati glazura deasupra.

Glazura:

  • 150 g ciocolata amaruie
  • 100ml frisca

Frisca se incalzeste fara a o lasa sa fiarba si se adauga intr-un vas peste ciocolata bucatele. Se amesteca pana la dizolvarea ciocolatei  si se toarna deasupra caramelului, intinzand-o uniform pe toata suprafata.

Tarta se lasa la racit cel putin 2-3 ore si se serveste alaturi de cei dragi cu mare pofta!

felie tarta caramel

 

tarta caramel alexandra vasile

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *