Tarta crocanta cu mere si gutui

tarta crocanta cu mere

 

Fiind iarna este greu sa faci un desert cu fructe, dar cum merele se gasesc peste tot, m-am gandit sa fac o tarta delicioasa, crocanta, aromata, merele completandu-si aroma cu cea a gutuilor. Rezultatul va va uimi si va va incanta in acelasi timp, daca alegeti sa o pregatiti pentru o masa in familie.

Ingrediente blat pentru o tava de tarta de 24 cm:

  • 190 g faina
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 100 g unt rece
  • 4-5 linguri apa rece ca gheata

Lucrati cu ingrediente reci: amestecati faina cu sarea si zaharul, cu furculita faramitati untul in faina si adaugati apa rece ca gheata, amestecand cu furculita pentru a se lega putin aluatul, care arata asa:

aluat tarta

 

Puneti aluatul in folie alimentara, modelati-l usor si dati la frigider pentru cel putin 1 h. Scoateti aluatul din frigider, pe masa infainata intindeti aluatul cu diametrul de 27 cm si asezati in tava usor, fara sa rupeti aluatul si indoiti excesul de aluat in interior. Introduceti tava in frigider pentru 45 min, apoi la congelator pentru 15 min.

alexandra vasile aluat tarta

 

Preincalziti cuptorul la 170 grade si coaceti aluatul 30 minute sau pana incepe sa se rumeneasca. Scoateti tava din cuptor si lasati aluatul la racit.

Ingrediente umplutura:

  • 2 gutui mari
  • 8 mere mari
  • 2 linguri zahar
  • sucul de la ½ lamaie
  • ½ lingurita scortisoara
  • 120 ml frisca batuta

Gutuile se curata de coaja si seminte si se taie cubulete, se stropesc cu sucul de la o jumatate de lamaie, punandu-se la calit cu 1 lingura de zahar si 150 ml apa. Se amesteca periodic pana cand scade apa. Se ia vasul de pe foc si se adauga merele curatate de coaja si seminte si taiate cuburi mai mari. Se adauga 1 lingura zahar si ½ lingurita scortisoara si se pun la calit pentru 10-15 minute. Se ia amestecul de pe foc si se scurge bine sucul lasat de mere. Sucul se pune la fiert pentru 5 min., se stinge focul si se adauga frisca batuta bine. Se amesteca sa se omogenizeze cumpozitia.

Merele se aseaza deasupra aluatului si siropul cu frisca se toarna uniform deasupra.

 

Ingrediente aluat sfaramicios:

  • 190 g faina
  • 4 linguri pline zahar
  • 100 g unt topit

Se amesteca ingredientele de mai sus cu furculita pana se formeaza firimituri care se aseaza pe intreaga suprafata a tartei care se maid a la cuptor pentru 10-15 min. sau pana cand firimiturile de deasupra se rumenesc.

Tarta se lasa complet la racit apoi se portioneaza si se savureaza neaparat alaturi de cei dragi. Este delicioasa, aromata si usor crocanta!

tarta cu mere

 

tarta cu mere si gutui

 

detaliu tarta cu mere si gutui

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *