Tarta cu mere de toamna (Placinta americana cu mere)

tarta-cu-mere1

Tarta cu mere e o reteta clasica, foarte gustoasa si cu care poti impresiona pe oricine. Se face usor, urmand niste pasi simpli, ajutati de niste trucuri esentiale! Spor!

Ingrediente:

Pentru umplutura

  • 1 kg de mere (orice fel de mere preferati, dar sa lase suc la gatit)
  • 150 – 200 g zahar (cantitatea difera in functie de gust si de felul merelor, mai dulci sau acrisoare)
  • o lingurita scortisoara
  • 3-4 lingurite amidon alimentar
  • sucul de la o jumatate de lamaie

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 200 g unt rece, din frigider
  • o lingurita sare
  • 3 lingurite zahar
  • 10 linguri apa rece ca gheata

Prima se face umplutura pentru ca este bine sa o lasati la racit inainte de a o pune pe aluat. Asadar se spala, se curata merele de coaja si de seminte si se taie cubulete potrivite. Se stropesc cu suc de lamaie si se adauga zahar. Va sfatuiesc sa nu puneti intreaga cantitate de zahar si sa gustati pe parcursul pregatirii, potrivind de zahar dupa propriile preferinte.

Se pun merele la foc mediu pana lasa suc si dau cateva clocote (10 – 15 minute). Sucul nu trebuie sa scada ca la o placinta simpla cu mere pentru ca acesta va da gust si fragezime tartei. Intr-un recipient (canita, castron) scoateti cateva linguri din sucul lasat de mere si il lasati la racit adaugand apoi amidonul (puneti numai 2 lingurite daca merele nu au lasat mult suc, sau 3-4 daca au mult suc), amestecand bine sa nu faca cocoloase. Adaugati amidonul la merele de pe foc si mai lasati sa fiarba vreo 2 minute. Luati de pe foc si adaugati scortisoara, din nou dupa gustul fiecaruia. Nu ezitati sa gustati amestecul, pentru a putea completa cu zahar sau arome, daca considerati necesar. Se lasa la racorit.

Pentru aluat trebuie sa pregatiti ingredientele astfel:

    • faina, zaharul si sarea se pun intr-un vas si se amesteca cu o lingura
    • intr-o cana pregatiti apa cu cuburi de gheata pentru a fi cat mai rece
    • untul se ia din frigider si se taie cubulete, iar daca a inceput sa se inmoaie sa pune in congelator pentru cateva minute.
    • este foarte important ca atat untul cat si apa sa fie cat mai reci cand va apucati de aluat

Intr-un vas se pune amestecul de faina, sare si zahar, se adauga untul rece si se zdrobeste in faina cu furculita pana cand faina are un aspect granulat. Nu lucrati prea mult pentru ca untul nu trebuie sa se topeasca si evitati sa lucrati cu mana din acelasi motiv, se va topi. Se adauga cele 9 -10 linguri de apa rece ca gheata si se amesteca repede cu o lingura, dar nu este nevoie ca aluatul sa fie omogen sau compact, ci doar ca apa sa fie absorbita.

Se scoate compozitia pe planul de lucru infainat si incercati din cateva miscari sa faceti o bila din aluat. Repet, nu lucrati prea mult cu mana, aluatul trebuie sa ramana rece.

Luati o treime din aluat si o puneti in frigider, in folie alimentara.

Restul de aluat, cu ajutorul sucitorului si pe planul de lucru bine infainat, intindeti o foaie cu diametrul cu 2 cm mai mare decat diametrul formei de tarta pe care o veti utiliza. Verificati acest lucru punand deasupra foii forma de tarta 🙂 Modalitatea de a intinde foaia este una simpla, dar care sa asigure ca aluatul nu va avea fisuri care sa se rupa cand puneti foaia in forma de tarta: bila de aluat se preseaza usor cu sucitorul, apoi se intoarce pe planul de lucru cu 180 de grade si se preseaza din nou cu sucitorul, incercand sa ii dati o forma rotunda. Se repeta operatiunea de cate ori este necesar pentru a se ajunge la diametrul dorit. Evitati intinderea lui ca la un aluat clasic de placinta, in diverse sensuri.

Cu ajutorul sucitorului rulati foaia pe acesta si o derulati in forma de tarta. Cu grija presati foaia in forma, fara a o gauri. Va vor ramane margini de aprox. 2 cm pe care le rulati pe marginea formei, in interior. Puneti tarta in congelator pentru cateva minute.

In acest timp, scoateti treimea de aluat pe care o aveati la rece in frigider si o intindeti intr-o foaie de 0,5 cm pe care o taiati in vreo 10 fasii de 2 cm latime care vor constitui grilajul tartei.

Scoateti forma de tarta din congelator, adaugati umplutura, formati grilajul deasupra ei lipind bine fasiile de aluat de marginea tartei.

Ungeti marginile tartei si fasiile grilajului cu un ou batut si presarati cu zahar.

Tarta se pune in cuptorul preincalzit la 160 grade (foc mediu spre mic la cuptoarele fara termostat) pentru aproximativ 1 ora. Veti sti ca este gata cand se va rumeni frumos si cand veti vedea ca umplutura bolboroseste prin gaurile grilajului.

Se scoate din cuptor si se acopera cu folie de aluminiu, lasandu-se la racit. Cel mai bine este sa o lasati peste noapte pentru a se inmuia aluatul si pentru a se combina aromele.

Se serveste neaparat cu pofta si alaturi de cei dragi!

Pofta mare!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *