Tarta cu rabarbar si capsune

Alexandra Vasile tarta rabarbar capsune

Nu trebuie sa treaca sezonul capsunelor fara sa incercati aceasta tarta cu rabarbar/rubarba/revent si capsune. Este neasteptat de gustoasa, acrisoara si cu crusta crocanta, un adevarat deliciu si un rasfat pentru papilele gustative! Am fost surprinsa de gustul si aroma acestei tarte, asa ca daca treceti prin piata nu uitati sa cumparati niste tulpini de rubarbar si sa faceti aceasta tarta!

Ingrediente aluat cu unt:

  • 210 g unt rece
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar tos
  • 310 g faina
  • aprox. 150 ml apa rece ca gheata

Reusita acestui aluat este data de folosirea ingredientelor reci si de prelucrarea lui cat mai rapida. Astfel intr-un vas incapator amestecati faina cu sarea si zaharul, adaugati untul taiat bucatele si pregatiti apa rece ca gheata (puteti tine paharul in congelator 10 minute sau puteti pune cateva cuburi de gheata in pahar, fara a le adauga si pe acelea aluatului):

Alexandra Vasile aluat fraged

 

Cu o furculita zdrobiti untul si il amestecati cu restul ingredientelor, pana cand aluatul va avea aspectul unaor firimituri, moment in are incepeti sa adaugati apa lingura cu lingura. Va opriti cand aluatul incepe sa se lege, il framantati de cateva ori in vas, apoi il impartiti in 2 bucati pe care le puneti in folie alimentara si le dati la frigider pentru minim 1 ora.

 

Ingrediente umplutura:

  • 200 g rabarbar
  • 350 g capsune
  • 110 g zahar alb tos
  • 50 g zahar brun
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare
  • 2 linguri pline cu amidon alimentar (35g)
  • 50 g unt taiat bucatele
  • 1 lingura plina cu gris
  • 1 galbenus de ou

Cat aluatul sta la rece, spalati si curatati bine capsunele pe care le taiati in 2 sau 4, depinde de marimea lor, apoi tulpinile de rabarbar le curatati de frunze si le taiati in bucati de aprox. 1 cm., pe care le stropiti cu zeama de lamaie.

Alexandra Vasile capsune si rabarbar

Separat intr-un vas cantariti si amestecati zaharul alb si brun (sau numai alb – 160 g), sarea si amidonul.

Alexandra Vasile tarta

Preincalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti o tava de tarta cu diam. de 22 cm.

Luati prima bucata de aluat si o intindeti cu sucitorul pe planul de lucru infainat pana cand este mai mare decat tava. Puneti aluatul in tava, lasand sa atarne marginile. Puneti peste aluat 1 lingura de gris, care are rolul de a absorbi din sucul lasat de fructe, pentru ca tarta sa se lege:

Alexandra Vasile aluat

 

Peste fructe, turnati continutul vasului cu zaharul si amestecati bine pentru ca toate sa fie acoperite de zahar si amidon. Puneti fructele peste foaia pregatita in tava:

Alexandra Vasile tarta capsune

 

Deasupra fructelor puneti cele 50 g de unt taiat bucatele si asezati a doua bucata de aluat pe care in prealabil ati intins-o pe planul de lucru infainat. Marginile de aluat le indoiti spre interiorul tavii si apasati cu degetele pentru a fi siguri ca cele doua foi de aluat s-au lipit. Ungeti suprafata tartei cu galbenus de ou, presarati niste zahar deasupra si cu varful unui cutit impungeti aluatul din loc in loc (pe acolo vor iesi aburii din tarta).

Alexandra Vasile tarta rubarbar

 

Dati tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute, apoi reduceti focul la 160 grade si lasati tarta pentru inca 40-45 minute, timp in care se va rumeni frumos, iar prin taieturile facute cu cutitul veti vedea cum ies aburi si eventual suc de la fructe. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca complet (eventual de seara pana dimineata). Rasturnati pe un platou si serviti!

Se serveste rece, pastrandu-se in frigider 3-4 zile desi la noi nu a rezistat mai mult de doua zile, disparand ca prin minune de pe platou. 🙂

Alexandra Vasile crusta tarta

 

Alexandra Vasile tarta rabarba capsune

 

Alexandra Vasile tarta rabarbar capsune

 

Alexandra Vasile tarta rubarba si capsune

 

Alexandra Vasile tarta rubarbar (2)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *