Tort Alb


Alexandra Vasile tort alb

 

 Am pregatit acest tort pentru o prietena care a fost aproape de noi cand am avut nevoie si careia am simtit nevoia si bucuria de a-i multumi si in acest fel. Astfel am pregatit un tort alb, cu blat dens si delicios cu iaurt, crema mascarpone si imbracat in crema de bezea si unt.

Alexandra Vasile tort alb (2)

 

Ingrediente blat pentru o forma cu diam. 22 cm:

  • 370 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita plina praf de copt
  • 250 g zahar
  • 150 ml ulei
  • 75 g unt la temperatura camerei
  • esenta de vanilie
  • 3 oua mari
  • 360 g iaurt simplu

Preincalziti cuptorul la 170 grade si puneti hartie de copt la baza unei forme rotunde cu diam. de 22 cm.

Cerneti intr-un vas faina impreuna cu bicarbonatul si praful de copt.

Bateti bine cu mixerul (2-3 minute) uleiul si untul, adaugati zaharul si mixati inca 2-3 minute, adaugati unul cate unul ouale, mixand bine dupa fiecare adaugare, puneti vanilia si mixati pana la incorporare:

Alexandra Vasile tort alb (3)

 

Adaugati 1/2 din iaurt, amestecati, 1/2 din faina, amestecati, adaugati restul de iaurt, amestecati, apoi restul de faina si amestecati pana la incorporare:

Alexandra Vasile tort alb (4)

 

Turnati aluatul in tava si lasati la copt pentru 40-45 minute sau pana cand trece testul scobitorii si se rumeneste frumos deasupra. Lasati la racit complet pe un gratar apoi taiati blatul in 3 parti egale, pe orizontala.

 

Ingrediente crema mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • vanilie

Mixati bine ingredientele:

Alexandra Vasile prajitura cu dovleac copt pumpkin cake (5)

 

Umpleti foile de blat cu aceasta crema, in strat subtire, avand astfel: blat, crema, blat, crema si blat.

 

Ingrediente crema de bezea si unt:

  • 200 g albus (aprox. 6 albusuri)
  • 260 g zahar
  • 284 g unt la temperatura camerei
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri zeama de lamaie

Cel mai important pentru reusita acestei creme este ca untul sa fie la temperatura camerei, adica sa il fi scos din frigider cu 2 ore inainte de a va apuca de pregatirea cremei. Aceasta va evita taierea cremei!

In vasul in care urmati sa bateti crema puneti albusurile, zaharul si zeama de lamaie. Puneti vasul la bain-marie, amestecand din cand in cand,  pana cand amestecul se incalzeste foarte bine, aproape pana cand frige iar zaharul se topeste (10-15 minute, depinzand de temperatura initiala a albusurilor).

Luati vasul de la bain-marie si incepeti sa bateti albusurile la viteza mare pana cand devin o bezea tare, iar vasul nu il mai simtiti cald (10-15 minute):

Alexandra Vasile tort alb (5)

 

Reduceti viteza mixerului la minim si incepeti sa adaugati untul, lingurita cu lingurita, pana cand il terminati. Nu adaugati alta lingurita de unt pana cand cea adaugata anterior nu s-a incorporat (poate dura 5-10 minute):

Alexandra Vasile tort alb (6)

 

Nu uitati sa incoprorati cu lingurita si bezeaua de pe margini, deoarece amestecul va scadea in volum cand adaugati untul.

Mixati in continuare  (dupa ce ati terminat de adaugat untul) la viteza maxima pana cand crema va avea aceasta consistenta:

Alexandra Vasile tort alb (7)

 

Nu va speriati daca la un moment dat vi se va parea ca vi se taie, mixati la viteza maxima in continuare cu incredere. Poate dura cateva minute bune, asa ca aveti rabdare si incredere.

Stiu ca aceasta crema necesita ceva timp pentru preparare, dar isi merita tot efortul. Tot procesul este mai putin obositor si stresant daca aveti un mixer fix, cu picior, dar puteti face aceasta crema si cu mixerul de mana, cu putina rabdare.

Cand crema arata ca in imaginea de mai sus, continuati mixarea inca 1-2 minute, adaugand si vanilia.

Cu aceasta crema imbracati cu generozitate tortul, ornand cu posul sau cum aveti posibilitate si imaginatie pentru a crea un tort delicios, cremos.

Se pastreaza foarte bine la frigider, crema de unt se va intari, tocmai de aceea recomand sa il scoateti din frigider cu 10 minute inainte de servire!

Delicios! 

Alexandra Vasile tort alb (8)

Alexandra Vasile tort alb (9)

Alexandra Vasile tort alb (10)

Alexandra Vasile tort alb (11)

Alexandra Vasile tort alb (12)

Alexandra Vasile tort alb (13)

Alexandra Vasile tort alb (14)

Alexandra Vasile tort alb (15)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *