Tort bezea cu mousse de ciocolata

O minunatie de tort, dulce-dulce, cu muuuult mousse de ciocolata, cu bezea cu nuci, pufos si aromat, numai bun pentru o masa festiva sau un rasfat in familie, la masa de duminica. Daca va plac torturile dulci cu multa ciocolata nu ocoliti aceasta reteta care se face destul de usor daca urmati pasii cu atentie, care va fi cu siguranta preferata tuturor!

Ingrediente pentru bezea:

  • 200 g nuci macinate
  • 55 g zahar pudra
  • 50 g faina
  • 6 albusuri la temperatura camerei
  • 110 g zahar tos

Pregatiti o tava mare de aprox. 36×24 cm pe care o ungeti si o asterneti cu hartie de copt, atat fundul cat si marginile, lipind bine hartia de tava. Preincalziti cuptorul la 170 grade.

Pasul 1:

Intr-un vas se amesteca nucile macinate cu zaharul pudra, faina si un praf de sare.

Pasul 2:

Albusurile se bat bine pana cand nu mai curg din vas, se adauga zaharul tos si se bat pana cand se formeaza varfuri iar daca luati intre degete din spuma nu se mai simt granulele de zahar.

Pasul 3:

Cu o lingura se amesteca usor, cu grija, in albusurile batute bine, compozitia de nuci si faina, cu miscari de jos in sus. Se toarna compozitia in tava, se niveleaza cu lingura si se da la cuptor, la 170 grade, pentru 15 minute sau pana cand se rumeneste usor. Se lasa la racit 10 minute, se desprinde de pe hartia de copt si se se taie pe latime in 3 bucati egale.

foi

 

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 110 g zahar
  • 80 ml apa
  • 1 ou intreg
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml frisca lichida neindulcita

Este foarte important sa folositi frisca lichida neindulcita pentru ca tortul iese dulce, iar daca si frisca este dulce veti risca sa aveti un tort mult prea dulce, greu de mancat.

Pasul 1:

Ciocolata neagra si ciocolata cu lapte se pun la topit la bain-marie amestecand din cand in cand.

Pasul 2:

Intr-un vas se pun la fiert zaharul (110g) si apa (80 ml). Cand zaharul s-a topit, se mai lasa la foc potrivit pentru 5 minute.

Pasul 3:

Oul si galbenusurile se bat la bain-marie pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se iau de la bain-marie si se reduce viteza mixerului la minim, adaugand in fir subtire siropul de zahar fierbinte, mixand continuu. Se continua mixarea la viteza mare pentru inca 5 minute. Se adauga ciocolata topita si se mixeaza cateva minute pana cand ciocolata s-a amestecat bine.

Pasul 4:

Se bate rece frisca lichida neindulcita pana cand palatele mixerului lasa urme in frisca. Cu lingura se incorporeaza frisca in compozitia de ciocolata de mai sus, cu miscari ample de jos in sus. Compozitia rezultata se lasa la frigider pentru 40 minute, dar nu mai mult de o ora. Asa arata dupa 40 minute la frigider:

mousse

 

Ingrediente glazura ganache:

  • 185 ml frisca lichida neindulcita
  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata cu lapte

Se pun la topit la bain-marie, ciocolata si 125 ml frisca lichida pana cand ciocolata se topeste si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se ia de la bain-marie si se adauga 60 ml frisca la temperatura camerei, se bate cu mixerul inreaga compozitie pentru 3-4 minute si se lasa la frigider 1 ora sau peste noapte. Asa arata dupa ce a stat la frigider:

glazura

 

Montarea tortului:

Pe platoul de servire se aseaza o foaie de bezea in jurul careia se face din folie de aluminiu un inel care sa inconjoare toate laturile dreptunghiului de foaie: se masoara perimetrul foii de bezea, se taie o foaie de aluminiu cu lunfimea egala cu perimetrul foii de bezea, se pliaza pe lungime cel putin in 4, se inconjoara foaia de bezea si se capseaza capetele foii de aluminiu. Practic ati improvizat un inel detasabil in jurul foii de bezea:

inel

 

Deasupra foii se intinde jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata, care ar trebui sa fie bine inchegata, sa nu curga pe langa folia de aluminiu. Se aseaza deasupra a doua foaie de bezea, presand usor cu mainile pentru a se lipi de mousse. Deasupra se intinde restul de mousse peste care se pune ultima foaie de bezea. Se preseaza usor cu mainile pentru ca fiecare strat sa adere de celalalt. Astfel in total veti avea 3 foi de bezea ( unul jos, unul la mijloc si unul deasupra) si doua straturi de mousse de ciocolata.

Se da la frigider peste noapte sau pentru cel putin 5 ore, fara a desprinde inelul din foaie de aluminiu.

Dupa timpul petrecut la frigider se desprinde cu grija inelul de aluminiu si ar trebui sa arate asa:

alexandra vasile dulciuri pentru cei dragi

 

In acest moment se imbraca tortul in glazura ganache, pe care ati facut-o cu o zi inainte, sau cu cel putin o ora inainte de ornarea tortului pentru ca are nevoie sa se intareasca in frigider.

Imbracati tortul complet in glazura si ornati cu fulgi de ciocolata, fulgi de migdale sau nuci.

Inainte de servire se lasa 15 minute la temperatura camerei.

Se serveste cu pofta alaturi de cei dragi!

alexandra vasile dulciuri pentru cei dragi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *