Tort Buturuga cu iepuras

Al treilea tort pentru Sfintele Pasti a fost tortul pentru acasa, delicios, cu doua blaturi – cacao si vanilie, si doua creme – mousse de ciocolata si crema de lamaie lemon curd, ganache de ciocolata si transformat intr-o buturuga in care intra un iepuras.

A fost absolut delicios, combinatia de gusturi si arome a fost perfecta si vi-l recomand cu drag!

 

Alexandra Vasile easter tree trunk

 

 

Ingrediente blat cacao, forma cu diam. de 20 cm:

  • 30 g cacao
  • 90 ml apa fierbinte
  • 2150 g faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita plina praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1700 g unt
  • 200 g zahar tos
  • 2 oua intregi la temperatura camerei
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 125 ml frisca lichida neindulcita

Preincalziti cuptorul la 160 grade si asterneti cu hartie de copt baza unei forme rotunde cu diam. de 20 cm.

Intr-un vas amestecati cacaua cu apa fierbinte pana la omogenizare. Cerneti faina cu bicarbonatul, praful de copt si sarea, intr-un vas separat. Topiti untul cu zaharul intr-o craticioara, apoi bateti cu mixerul aprox. 5 minute pana cand se topeste zaharul si se raceste amestecul. In amestecul de unt adaugati unul cate unul ouale, mixand 1-2 minute dupa fiecare adaugare. Adaugati si vanilia. 

In compozitia de mai sus adaugati cacaua, mixati pana la omogenizare, reduceti viteza mixerului la minim si adaugati 1/2 din amestecul de faina si agenti de crestere, apoi 1/2 din cantitatea de frisca lichida, restul de faina si restul de frisca. Nu mixati excesiv, numai pana cand ingredientele s-au amestecat.

Puneti in forma de copt si dati la cuptor pentru 30-40 min. sau pana cand trece testul scobitorii. Lasati complet la racit apoi taiati blatul in 3 foi egale.

 

Ingrediente blat vanilie, forma cu diam. de 20 cm:

  • 3 oua (galbenusurile separate de albusuri)
  • 4 linguri rase zahar tos
  • 2 linguri apa
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100 g faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade si se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 20 cm.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.

Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugati din cand in cand cele 2 linguri de apa. Cerneti praful de copt impreuna cu faina, adaugati vanilia si mixati pana la omogenizare. Adaugati compozitiei albusurile putin cate putin cu lingura, cu miscari ample de jos in sus.

Turnati compozitia in forma si coaceti pentru 20-25 minute sau pana cand trece testul scobitoriiLasati la racit, scoateti din forma, indepartand hartia de copt, si taiati blatul in 3 foi egale.

 

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 110 g zahar
  • 80 ml apa
  • 1 ou intreg
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml frisca lichida neindulcita

Ciocolata neagra si ciocolata cu lapte se pun la topit la bain-marie amestecand din cand in cand.

Intr-un vas se pun la fiert zaharul (110g) si apa (80 ml). Cand zaharul s-a topit, se mai lasa la foc potrivit pentru 5 minute.

Oul si galbenusurile se bat la bain-marie pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se iau de la bain-marie si se reduce viteza mixerului la minim, adaugand in fir subtire siropul de zahar fierbinte, mixand continuu. Se continua mixarea la viteza mare pentru inca 5 minute. Se adauga ciocolata topita si se mixeaza cateva minute pana cand ciocolata s-a amestecat bine.

Se bate rece frisca lichida neindulcita pana cand palatele mixerului lasa urme in frisca. Cu lingura se incorporeaza frisca in compozitia de ciocolata de mai sus, cu miscari ample de jos in sus. Compozitia rezultata se lasa la frigider pentru 50 minute.

 

Crema de lamaie – Lemon curd

  • 1/2 din cantitatea rezultata dupa reteta de aici.

 

Ingrediente crema ganache:

  • 200 g ciocolata neagra
  • 200 g frisca lichida neindulcita

Puneti intr-o craticioara frisca la incalzit, dar nu o fierbeti! Luati de pe foc si adaugati ciocolata bucatele, amestecand cu lingura pana se topeste si se omogenizeaza frumos. Puneti la frigider peste noapte sau cel putin 3-4 ore. Dupa racire puteti orna tortul.

 

Montarea tortului:

Puneti pe platou prima felie din blatul de cacao apoi 1/3 din cantitatea de mousse ciocolata, felie blat vanilie, 1/2 din cantitatea de lemon curd, felie blat cacao, 1/3 mousse de ciocolata, felie blat vanilie, cealalta jumatate de cantitate de lemon curd, felie blat cacao, ultima treime din cantitatea de mousse de ciocolata si ultima felie de blat vanilie.

Alexandra Vasile tort buturuga

Va iesi un tort inalt, pe care il lasati la frigider peste noapte si apoi il ornati cu ganache de ciocolata neagra, dupa imaginatia fiecaruia. Ornamentele sunt realizate din pasta de zahar.

Nu trebuie sa va mai spun cat de bun a fost, cum s-au intrepatruns aromele astfel incat am avut un tort dulce-acrisor, savurat de toata lumea! Nu ezitati sa il incercati!

Va recomand sa faceti blaturile cu o zi inainte, precum si crema de lamaie. A doua zi pregatiti mousseul de ciocolata si dupa ce acesta a inceput sa se intareasca, montati tortul. El poate fi ornat si imediat dupa montare, dar eu prefer sa il las peste noapte la frigider.

Alexandra Vasile buturuga de paste cu iepuras

 

Alexandra Vasile tort de paste

 

Alexandra Vasile tort paste buturuga

 

Alexandra Vasile amazing tree trunk

 

Alexandra Vasile tree trunk

 

Alexandra Vasile iepuras pentru paste

 

Alexandra Vasile iepuras paste

 

Alexandra Vasile iepuras de paste

 

Alexandra Vasile iepuras in buturuga

 

Alexandra Vasile tort cu flori

 

Alexandra Vasile easter cake

 

Alexandra Vasile tort cu ciocolata

 

Alexandra Vasile tort in doua culori

 

 

Alexandra Vasile tort de paste buturuga

 

Alexandra Vasile felie buturuga

 

Alexandra Vasile felie tort

 

Alexandra Vasile tort pentru sfintele pasti

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *