Tort cu crema de unt, lamaie si piersici

 

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (13)Am pregatit acest tort pentru acasa, asa, fara nici o ocazie deosebita, ca doar, pana la urma, nu ai nevoie de o ocazie speciala ca sa savurezi o felie de tort, nu? Ce pot sa va spun? Pufos, cu o crema de unt si lemon curd care se completeaza grozav de bine, si cu piersici proaspete, decorat simplu cu aceeasi crema de unt…simplu, usor si delicios!

Ingrediente lemon curd (puteti folosi si reteta de aici):

  • 120 ml zeama proaspata de lamaie
  • 30 g unt
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 1 lingura frisca lichida
  • 100 g zahar tos

Este bine sa incepeti pregatirea tortului cu aceasta crema de lamaie pentru ca necesita cateva ore de stat la frigider si este bine sa o faceti prima pentru a castiga timp.

Asadar, bateti spuma ouale intregi si galbenusul cu zaharul, adaugati zeama de lamaie si frisca lichida si puneti pe foc, amestecand continuu. Compozitia va incepe sa se ingroase si continuati sa o fierbeti pentru 7-10 minute, dupa care adaugati untul, amestecati si luati de pe foc. Lasati sa se racoreasca si dati la frigider pentru 1-2 ore, sau pana cand se incheaga bine.

 

Ingrediente blat (forma cu diam. de 20 cm):

  • 45 g unt la temperatura camerei
  • 40 ml ulei
  • 130 g zahar tos
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 120 ml lapte
  • 3 albusuri la temperatura camerei

Preincalziti cuptorul la 180 grade si puneti hartie de copt la baza formei de tort.

Bateti spuma untul, uleiul si 100 g zahar, adaugati zeama de lamaie, amestecati, apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si turnati laptele. Mixati pana cand compozitia devine omogena:

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie

Bateti spuma albusurile si adaugati restul de zahar (30g) cand spuma incepe sa se formeze. Bateti albusurile spuma tare cu zaharul si le adaugati compozitiei de mai sus, inglobandu-le in compozitie cu o spatula pentru a nu pierde din aerul din albusuri: 

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (2)

 

Puneti aluatul in forma, nivelati si dati la cuptor pentru 20-25 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Scoateti din forma dupa ce s-a racorit putin si lasati pe un gratar sa se raceasca complet. Taiati blatul in 3 felii egale.

 

Ingrediente crema de unt:

  • 150 g zahar tos
  • 90 ml apa
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 300 g unt la temperatura camerei

Puneti intr-un vas, la fiert, apa si zaharul si ferbeti timp de 8-10 minute sau pana cand se transforma in sirop.

Cat timp se fierbe siropul, bateti spuma ouale si galbenusul iar cand siropul este gata, turnati fierbinte peste oua, in fir subtire si mixati la viteza mare pana cand incepe sa se ingroase si sa se aereze (5-8 minute):

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (3)

 

Incepeti sa adaugati, lingura cu lingura, untul, mixand dupa fiecare adaugare. Dupa ce ati adaugat untul, mixati la viteza mare in continuare pentru aprox. 5 minute.

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (4)

Daca la un moment dat vi se pare ca se taie crema, nu va speriati, mariti doar viteza mixerului si mixati in continuare.

Va arata asa la sfarsit:

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (5)

 

Peste aceasta crema adaugati jumatate din cantitatea de lemon curd care a stat la frigider si mixati cateva secunde pana la omogenizare. Impartiti crema in jumatate: o jumatate pentru umplut tortul, cealalta jumatate pentru ornat.

 

Montarea tortului:

  • 4-5 piersici spalate si taiate feliute subtiri
  • 50 ml zeama de lamaie
  • 50 ml apa
  • 50 g zahar

Puneti la fiert cele 3 ingrediente pana se topeste zaharul, lasati la racit si insiropati fiecare foaie de blat atunci cand montati tortul.

Pe platorul de servire, ajutandu-va de inelul tavii in care ati copt blatul, incepeti sa montati tortul.

Puneti la baza o felie de blat, insiropati, deasupra jumatate din cantitatea de crema de unt pregatita pentru umplut blatul si asezati deasupra feliute de piersica:

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (6)

 

Peste feliutele de piersica puneti jumatatea din cantitatea de lemon curd care a mai ramas:

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (7)

 

Si puneti deasupra a doua felie de blat, insiropata. Repetati: restul de crema de unt pentru umplut,  feliute de piersica, restul de lemon curd si ultima felie de blat, insiropata. Dati la rece pentru 30-60 minute, indepartati inelul formei de copt.

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (8)

Ornati cu jumatatea din crema de unt pe care ati pastrat-o pentru ornat.

Si este gata de servire. Daca pregatiti din timp crema de lamaie, lemon curd, atunci veti avea destul de repede un tort gata  pentru servire pentru ca nu necesita un timp prea mare de asteptare inainte de a fi ornat.

Va recomand sa il scoateti din frigider cu cel putin 15 minute inainte de servire pentru a se inmuia usor crema de unt si pentru a va putea bucura pe deplin de gustul acestui tort.

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (9)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (10)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (11)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (12)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (13)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (14)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (15)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (16)

Alexandra Vasile tort cu crema de unt si lamaie (17)

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *