Tort cu gutui, mascarpone si ciocolata

Astazi vreau sa va arat cum am transformat o prajitura aromata si pufoasa intr-un tort rustic, pentru duminicile in familie πŸ™‚

Inregistrand un mare succes cu prajitura intoarsa cu gutui, m-am hotarat sa o transform intr-un tort rustic, care a disparut atat de repede de pe masa incat de abia am reusit sa ii fac cateva fotografii πŸ™‚

Trebuie sa va spun ca am adus cateva modificari retetei originale (aveti linkul mai sus) pe care am transformat-o intr-un tort cremos, dulce-acrisor, un tort extraordinar fara a fi foarte dichisit, astfel:

  1. am folosit 4 gutui mari (puteti inlocui gutuile cu mere dar puneti mai multe mere, depinde si de dimensiunea lor)
  2. taiati gutuile cubulete (cu tot cu coaja) si nu le-am mai fiert inainte de a le aseza deasupra zaharului caramelizat si
  3. am caramelizat zaharul mai mult timp pentru a fi usor amarui si mai inchis la culoare:

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata

 

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (2)

 

Am pregatit o crema de vanilie cu mascarpone, astfel:

  • 2 galbenusuri
  • 250 ml lapte
  • 120 g zahar
  • 2 linguri amidonΒ 
  • esenta de vanilie
  • 50 g unt
  • 250 g mascarpone

Bateti galbenusurile cu zaharul, adaugati aprox. 50 ml lapte si amidonul, bateti ca sa nu existe cocoloase de amidon, adaugati restul de lapte si puneti vasul la foc mic, amestecand continuu. Crema va incepe sa se ingroase, ca la budinca. Luati de pe foc si adaugati untul si vanilia, amestecand bine pentru a le incorpora. Lasati crema sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a nu face o crusta greu de omogenizat (daca totusi vi se intampla sa faca crusta, aveti doua variante: ori o indepartati usor si o savurati in liniste, ori folositi mixerul la viteza mare si incercati sa o incorporati in crema πŸ™‚

Cand crema a ajuns la temperatura camerei adaugati 250 g mascarpone, amestecand energic cu mixerul pana la inglobare. Este de preferat sa lasati si crema de branza mascarpone sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o adauga cremei.

Puneti crema rezultata peste prajitura, niveland cu o spatula si puneti la frigider.

Deasupra am turnat cu lejeritate o glazura, pe care am pregatit-o astfel:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 g frisca lichida neindulcita

Puneti intr-un vas ciocolata si frisca si puneti vasul la bain-marie. Amestecati pana cand ciocolata se topeste si se omogenizeaza. Luati de la bain-marie si amestecati energic. Lasati sa se raceasca apoi dati la frigider pentru 30 minute, cat timp glazura se intareste putin, totusi avand in continuare o consistenta fluida pentru a o putea turna peste tort.

Turnati peste crema de mascarpone, lasand sa curga usor si peste margini:

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (3)

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (4)

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (5)

 

Lasati la frigider cel putin 2 ore apoi serviti cu pofta!

Pur si simplu se topeste in gura, nu este pretentios, dar are un gust si o aroma pe care rar o intalniti!

Nu ezitati sa incercati aceasta reteta pentru ca are tot ce ii trebuie: blat pufos de vanilie, gutui caramelizate, nuci, crema fina de mascarpone si ciocolata! πŸ™‚

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (6)

 

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (8)

 

Alexandra Vasile tort cu gutui mascarpone si ciocolata (7)

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *