Tort cu iaurt, mascarpone si fructe

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (7)

 

Am pregatit acest tort racoritor, usor si plin de fructe pentru un sarbatorit care adora deserturile usoare si cat mai naturale. Fiind un tort aniversar, am incercat sa il imbrac in haine de sarbatoare, pentru a se potrivi evenimentului.

Pot spune ca este o varianta mai usoara si mai rapida a unui tort diplomat clasic, cu un gust proaspat si bun, care poate concura oricand cu un diplomat obisnuit si sa iasa castigator!

Ingrediente (forma 22 cm diam.):

  • 12-14 piscoturi
  • sirop de fructe
  • 800 g iaurt grecesc
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida neindulcita
  • 250 g zahar
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 2 plicuri gelatina
  • 6 nectarine¬†
  • 250 g struguri
  • 1 plic tort gelee pentru ornat

Intr-un vas incapator puneti iaurtul, branza mascarpone, zaharul si sucul de lamaie si bateti la viteza medie pana cand se dizolva zaharul (daca credeti ca mai este nevoie de zahar puteti adauga).

Pregatiti gelatina, o imnuiati in apa si apoi o incalziti (mai multe puteti citi aici) Puneti gelatina peste compozitia de mai sus, in fir subtire si mixand incontinuu.

Bateti frisca neindulcita apoi o adaugati compozitiei de mai sus, amesecand cu o spatula sau o lingura. Puneti compozita la frigider pentri aprox. 15 minute sau pana cand incepe sa se inchege.

Pregatiti 3 nectarine pe care le taiati feliute subtiri:

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (2)

 

Spalati si pregatiti aprox. 150 g bobite de struguri pe care eu le-am taiat in jumatate si le-am scos samburii:

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (3)

Pregatiti forma de tort, tapetati-o atat la baza cat si pe margini cu folie transparenta alimentara apoi acoperiti peretii formei cu un inel din folie de aluminiu.

Pregatiti niste sirop de fructe (sau suc proaspat de fructe) in care inmuiati pentru 2-3 secunde piscoturile pe o singura parte apoi le asezati in tava unul langa celalalt, fara a lasa goluri (rupeti piscoturi umezite si umpleti orice gol.

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe

 

Peste piscoturi puneti 2-3 linguri din compozitia de la frigider, apoi aranjati feliutele de nectarine, lipindu-le de marginile vasului, in picoare, una langa cealalta, usor suprapuse. Puneti apoi jumatate din compozitia ramasa si dati putin la frigider pana cand se incheaga la suprafata. (restul compozitiei o lasati la temperatura camerei pentru a nu se inchega de tot)

Taiati feliute o alta nectarina pe care o aranjati frumos peste compozitia din forma. Puneti deasupra 2-3 linguri din crema, presarati deasupra bobitele de struguri si puneti deasupra restul de crema, niveland frumos. Scopul acestei aranjari este de a se vedea frumos feliile de tort cand il taiati. Desigur, puteti aranja fructele cum va este mai usor sau cum va place.

Se lasa la frigider peste noapte sau cel putin 4-5 ore.

A doua zi se scoate tortul din tava, tragand de folia alimentara in sus. Asezati pe platou, indepartati inelul din folie de aluminiu si usor usor trageti de folia alimentara care se afla la baza tortului astfel incat sa iasa usor de sub acesta.

Ornati deasupra cu feliute de nectarine (aprox. 2 nectarine mari) si cu bobite de struguri (de data aceasta nu am mai scos samburii pentru a nu strica aspectul).

Pregatiti geleeul conform instructiunilor de pe plic si cu o lingurita puneti deasupra fructelor, cat sa le acopere usor si sa se lipeasca unele de altele. Niciodata nu am folosit tot geleeul pregatit pentru ca este prea mult, am folosit aprox. jumatate din el, dar are un efect extraordinar: fructele capata lucuiu, nu se innegresc si raman proaspete.

Usor, racoritor si fara coacere!

BeFunky_DSCN6533.jpg

 

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (4)

 

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (5)

 

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (6)

 

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (5)

 

Alexandra Vasile tort cu iaurt, mascarpone si fructe (8)

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *