Tort cu martipan si mousse de ciocolata alba

dulciuri pentru cei dragi tort martipan

 

Acest tort este un deliciu pentru iubitorii de ciocolata si de martipan, dulceata lui fiind temperata de gustul acrisor al sucului de portocale cu care este insiropat blatul.

Vi-l recomand cu caldura pentru o masa festiva sau pentru un rasfat in familie! 🙂

 

Ingrediente blat (pentru o forma de 20cm diametru):

  • 75 ml apa fierbinte
  • 3 oua
  • 1 lingura cacao
  • 100 g zahar
  • 60 ml ulei
  • 140 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • esenta rom

Preincalziti cuptorul la 160 grade, tapetati fundul unei tavi de tort cu diametrul de 20 cm cu pereti detasabili cu hartie de copt.

Apa fierbinte se amesteca cu cacaoa pana aceasta se omogenizeaza si se lasa la racit.

Galbenusurile se freaca spuma cu jumatate din cantitatea de zahar (50g), se adauga treptat uleiul, in fir subtire si se mixeaza bine. Adaugati cacaoa lichida, faina cernuta impreuna cu praful de copt, apoi esenta de rom si amestecati pana la omogenizare.

Albusurile se bat spuma tare apoi se adauga jumatate din cantitatea de zahar (50g), treptat pana obtineti o spuma tare, lucioasa. Albusurile spuma se adauga la compozitia de mai sus, amestecand cu miscari ample, de jos in sus.

Se da la cuptor pentru 20-25 minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Se lasa la racit complet si se taie in trei felii, pe orizontala.

 

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 250 g ciocolata alba
  • 110 g zahar
  • 80 ml apa
  • 1 ou intreg
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml frisca lichida neindulcita

Este foarte important sa folositi frisca lichida neindulcita pentru ca tortul iese dulce, iar daca si frisca este dulce veti risca sa aveti un tort mult prea dulce, greu de mancat. 

Ciocolata alba se pune la topit la bain-marie amestecand din cand in cand.

Intr-un vas se pun la fiert zaharul (110g) si apa (80 ml). Cand zaharul s-a topit, se mai lasa la foc potrivit pentru 5 minute.

Oul si galbenusurile se bat la bain-marie pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se iau de la bain-marie si se reduce viteza mixerului la minim, adaugand in fir subtire siropul de zahar fierbinte, mixand continuu. Se continua mixarea la viteza mare pentru inca 5 minute. Se adauga ciocolata topita si se mixeaza cateva minute pana cand ciocolata s-a amestecat bine.

Se bate rece frisca lichida neindulcita pana cand paletele mixerului lasa urme in frisca. Cu lingura se incorporeaza frisca in compozitia de ciocolata de mai sus, cu miscari ample de jos in sus. Compozitia rezultata se lasa la frigider pentru 40 minute, dar nu mai mult de o ora.

 

 Ingrediente glazura ganache:

  • 80 ml frisca lichida neindulcita
  • 150 g ciocolata cu lapte

Se pun la topit la bain-marie ciocolata si frisca lichida pana cand ciocolata se topeste si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se ia de la bain-marie se bate cu mixerul intreaga compozitie pentru 3-4 minute si se lasa la frigider 1 ora sau peste noapte.

 

Montarea tortului:

  • pentru insiropat aveti nevoie de 100 ml suc proaspat stors de portocale.
  • ½ din cantitatea de martipan prezentata in reteta de aici.

Asezati in forma de tort prima foaie pe care o insiropati cu suc de portocale (2-3 linguri).

Deasupra se aseaza o foaie de martipan, pe care o obtineti intinzand martipanul intre doua folii alimentare si transferand-o cu ajutorul foliei deasupra primei foi de blat.

Deasupra martipanului se toarna jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata alba, niveland cu lingura.

Deasupra primului strat de mousse se pune alta foaie de blat pe care o insiropati cu 2-3 linguri de suc de portocale.

Puneti si cealalta jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata si asezati deasupra ultima foaie de blat pe care o insiropati cu 2-3 linguri de suc de portocale.

Tortul astfel format se lasa la frigider pentru minim 5 ore, cel mai bine peste noapte.

Daca nu aveti forma cu pereti detasabili, montati in jurul primei foi de blat un inel confectionat din foaie de aluminiu impaturita in 4 pentru a fi destul de rezistenta, dar si indeajuns de inalta, urmand a monta tortul asa cum am descris mai sus.

A doua zi se desface inelul detasabil sau folia de aluminiu si se imbraca tortul in glazura ganache pe care ati scos-o cu 10 minute inainte din frigider.

tort martipan

Se orneaza cu fulgi de ciocolata, cu fulgi de migdale sau cu orice va face placere. Eu am ales fulgi de ciocolata amaruie si trandafirasi din pasta de zahar facuti de mine, dar care sunt departe de a fi perfecti 🙂

trandafiri tort martipan

Se pastreaza la frigider cateva zile, fiind recomandat sa il acoperiti pentru a nu imprumuta din eventualele mirosuri din frigider.

alexandra vasile tort mousse ciocolata alba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *