Tort cu nuca si caramel


alexandra vasile tort ciocolata si nuca

Un deliciu! Blat de cacao, crema de vanilie aromata si nuci caramelizate, imbracat in crema de ciocolata neagra, iata un tort delicios, fara a fi pretentios, care reuseste sa impleteasca perfect gusturile amarui si dulce. Vi-l recomand cu drag pentru sarbatori dar si pentru orice alta zi care merita sarbatorita!

 

Ingrediente blat (pentru o tava cu diam. de 22cm):

  • 6 oua (galbenusurile separate de albusuri)
  • 8 linguri rase zahar tos
  • 4 linguri apa
  • 1 plic praf de copt
  • 100 g faina
  • 10 g cacao
  • 60 g nuci macinate

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade si se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 22cm.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.

Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugati din cand in cand cele 4 linguri de apa. Cerneti praful de copt impreuna cu faina si cacaua, adaugati nucile si mixati pana la omogenizare. Adaugati compozitiei albusurile putin cate putin cu lingura, cu miscari ample de jos in sus.

Turnati compozitia in forma si coaceti pentru 40-45 minute sau pana cand trece testul scobitoriiLasati la racit, scoateti din forma, indepartand hartia de copt, si taiati blatul in 3 foi egale.

 

Ingrediente nuci caramelizate:

  • 150 g zahar
  • 100 ml apa
  • 200 g nuci

Pentru zaharul caramel se pun pe foc zaharul si apa si se fierb pana zaharul are o culoare aramie. Va dura ceva pana se va evapora apa, dar dupa ce incepe sa se coloreze, nu mai lasati prea mult zaharul pentru a nu risca sa il ardeti. Luati vasul de pe foc si adaugati nucile, amestecand pentru a se acoperi cu caramel. Scoateti nucile repede pe o foaie de copt si lasati sa se raceasca complet.

alexandra vasile nuci caramelizate dulciuri

Maruntiti cu cutitul cateva nuci iar pe restul le macinati in robotul de bucatarie sau in blender.

 

Ingrediente crema:

  • 3 galbenusuri
  • 120 g zahar tos
  • 3 linguri pline amidon
  • 400 ml lapte
  • esenta de vanilie sau zahar vanilat
  • 150 g unt
  • 200 ml frisca neindulcita

Frecati spuma galbenusurile cu zaharul adaugati putin lapte si amidonul, mixand bine ca sa se sparga cocoloasele. Adaugati restul de lapte si aromele si dati la foc mic pana cand crema se ingroasa, ca la budinca. Luati de pe foc si adaugati untul care trebuie sa se topeasca.

budinca vanilie

 

Lasati la racit complet si adaugati frisca batuta bine, incorporand-o cu lingura cu miscari ample. Adaugati nucile si amestecati usor.

crema nuca tort nuca

 

crema vanilie si nuca Alexandra Vasile

 

Puteti lasa crema la frigider pentru 30 de minute sau puteti umple blaturile ajutandu-va de inelul tavii de copt.

crema cu nuci Alexandra Vasile

 

Ingrediente crema ganache:

  • 200 g ciocolata neagra
  • 200 g frisca lichida neindulcita

Puneti intr-o craticioara frisca la incalzit, dar nu o fierbeti! Luati de pe foc si adaugati ciocolata bucatele, amestecand cu lingura pana se topeste si se omogenizeaza frumos. Puneti la frigider peste noapte sau cel putin 3-4 ore. Dupa racire, bateti crema cu mixerul pentru a deveni aerata si pufoasa!

 

Montarea tortului:

Alternati straturile de blat si de crema, astfel veti avea blat-crema-blat-crema-blat si dati tortul la frigider pentru cateva ore.

tort cu nuci si crema de vanlie Alexandra Vasile

 

Ornati cu crema ganache si cu flori de zahar, sau folositi-va imaginatia si surprindeti-va familia!

hortensii alexandra vasile tort nuca

 

alexandra vasile tort nuca hortensii ciocolata

 

deliciu cu nuca alexandra vasile

 

tort caramel si nuca alexandra vasile

 

tort nuca dulciuri pentru cei dragi

 

felie tort nuca alexandra vasile dulciuri pentru cei dragi

 

 

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *