Tort de ciocolata si cafea

tort cafea si ciocolata alexandra vasile

 

Aveam nevoie de un dulce savuros, dens si consistent, care sa fie gata repede si sa bucure o dupa-amiaza in familie; asa s-a “nascut” acest tort. Daca pregatiti mai intai crema si glazura, veti avea si mai repede gata un desert cu aroma inconfundabila de ciocolata si cafea.

 

Ingrediente blat (pentru o tava cu diam. de 22cm):

  • 6 oua
  • 10 linguri rase zahar tos
  • 4 linguri apa
  • 1 plic praf de copt
  • 130 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita cafea solubila

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade si se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 22cm.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.

Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugati din cand in cand cele 4 linguri de apa. Cerneti praful de copt impreuna cu faina si cacaua si mixati pana la omogenizare. Adaugati compozitiei cafeaua si albusurile putin cate putin cu lingura, cu miscari ample de jos in sus.

Turnati compozitia in forma si coaceti pentru 40-45 minute sau pana cand trece testul scobitoriiLasati la racit, scoateti din forma, indepartand hartia de copt, si taiati blatul in 3 foi egale.

 

Pentru insiropat:

  • 200 ml cafea indulcita

 

Crema ciocolata si cafea:

  • 350 g ciocolata neagra
  • 400 g frisca neindulcita
  • 3 lingurita cafea solubila

Frisca se pune intr-un vas pe foc la incalzit, se ia de pe foc si se adauga ciocolata bucatele si cafeaua. Se amesteca pana cand se topeste toata ciocolata, se lasa la racorit si apoi se da la frigider pentru 2 ore, sau pana cand crema se intareste, amestecand din cand in cand.

crema cafea

Ingrediente glazura:

  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura plina cacao
  • 3 linguri apa
  • 30 g ciocolata
  • 70 g unt

Pentru glazura de pun intr-o craticioara zaharul si cacaua si se amesteca putin, zaharul desfacand eventualele cocoloase din cacao. Se adauga cele 3 linguri de apa, se omogenizeaza bine, se adauga ciocolata si se pune pe foc mic pana cand se topeste zaharul (aprox. 3 min.). Se ia de pe foc si se adauga untul, amestecand pana la completa incorporare. Se lasa sa se raceasca putin si se lasa la frigider pentru 1 ora.

 

Umpleti foile de blat cu crema, acoperiti cu glazura si lasati tortul la frigider pentru 1 ora.

Decorati simplu si savurati cu placere pentru ca este un deliciu!

tort cafea

 

tort cafea alexandra vasile

 

tort ciocolata alexandra vasile

 

cafea si ciocolata

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *