Tort de ciocolata si gem de caise

tort ciocolata cu gem de caise

Combinatia dintre dulce-amarui si dulce-acrisor este perfecta. Fiind usor de facut, il refac de fiecare data cand avem pofta de ceva dulce, cu gust intens de ciocolata.

Ingrediente:

Blat:

  • 150 g faina
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 6 oua
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt

Umplutura:

  • un borcan cu gem de caise, sau orice alt gem acrisor va place

Pentru blat se dizolva ciocolata amaruie pe baie de abur sau in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde.

Se bate untul spuma cu jumatate din cantitatea de zahar (75g) si se adauga zaharul vanilinat, ciocolata amaruie, 2 oua si 4 galbenusuri. Va recomand sa adaugati unul cate unul ouale si galbenusurile, mixand bine pana la omogenizare dupa fiecare ou adaugat.

Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaua (pe care este bine sa le cerneti) in compozitia de mai sus. Va iesi o crema densa peste care adaugati albusurile batute spuma tare cu restul de zahar (75g). Amestecati de jos in sus cu o lingura sau o spatula, pentru ca aluatul sa ramana aerat de la albusuri.

Se tapeteaza fundul unei forme de tort cu diametrul de 22-24 cm si se rastoarna aluatul. Nivelati aluatul si bateti usor cu forma de masa pentru ca acesta sa se distribuie uniform si in consecinta sa creasca uniform.

Se pune la copt in cuptorul preincalzit la 170 grade, sau la foc mediu pentru aproximativ 45 de minute sau pana trece testul scobitorii.

Se lasa la racit complet in forma de tort.

blat tort

Dupa racire, se scoate din forma si se taie blatul longitudinal, cu grija, in trei parti si se unge cu gemul ales, rezultand doua straturi de gem.

gem de caise

Glazura:

  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura plina cacao
  • 3 linguri apa
  • 20 g ciocolata
  • 50 g unt

Pentru glazura de pun intr-o craticioara zaharul si cacaua si se amesteca putin, zaharul desfacand eventualele cocoloase din cacao. Se adauga cele 3 linguri de apa, se omogenizeaza bine, se adauga ciocolata si se pune pe foc mic pana cand se topeste zaharul (aprox. 3 min.). Se ia de pe foc si se adauga untul, amestecand pana la completa incorporare. Se lasa sa se raceasca putin si se lasa la frigider pentru 30 min.

Se acopera tortul cu glazura de cacao si se pune la frigider pana cand aceasta se intareste (1-2h).

Puteti presara si ciocolata data pe razatoare, bombonele sau orice va place, folositi-va imaginatia! Varianta oferita este cea mai simpla, dar dupa cum vedeti eu l-am decorat cu trandafirasi din pasta de zahar, home made.

trandafiri rosii dulciuri pentru cei dragi

trandafiri rosii alexandra vasile

trandafirasi rosii alexandra vasile

Savurati neaparat alaturi de cei dragi!

tort ciocolata cu gem caise alexandra vasile dulciuri pentru cei dragi

 

Pentru voi, cu drag o felie generoasa! 🙂

felie tort ciocolata

tort ciocolata alexandra vasile

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *