Tort Dobos

Dobosul este foarte bine cunoscut de toata lumea, fiind un desert delicios, cu crema de unt si multa ciocolata, cu foi subtiri si pufoase, cu foaie din caramel crocant si cu un gust care iti ramane in memorie muuulta vreme. Este un desert extraordinar, cu care il veti impresiona cu siguranta si pe cel mai pretentios degustator si care poate fi un cadou dulce pentru cineva drag sau chiar un tort pentru sarbatori!

 

Ingrediente pentru crema:

  • 4 galbenusuri + 2 oua intregi (la temperatura camerei)
  • 250g zahar
  • 180 g ciocolata neagra (55% cacao, cel putin)
  • 300 g unt (moale, la temperatura camerei)
  • esenta rom, o lingurita, optional

Pasul 1 – Crema

Ouale (4 galbenusuri + 2 oua intregi) se bat foarte bine cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul si se albesc, intr-un vas incapator, rezistent la caldura, pe care apoi il veti transfera la bain-marie, continuand sa amestecati sau sa mixati la viteza mica pana cand amestecul se incalzeste si se ingroasa usor, zaharul topindu-se. Lasand in continuare la bain-marie, adaugati ciocolata rupta bucatele si amestecati in continuare pana aceasta se topeste si se incorporeaza in crema. Mixati in continuare 3-4 minute la cald, luati apoi crema de pe foc si o lasati sa se raceasca intr-un loc mai rece dar nu in frigider!

Dupa ce s-a racorit, in compozitie se incorporeaza, lingura cu lingura, pe rand, untul moale, la temperatura camerei, cu mixerul sau cu lingura. Nu va grabiti sa adaugati untul tot deodata pentru ca riscati sa se taie crema si nu prea mai aveti ce face! Dupa ce ati adaugat untul, mixati la viteza mare 2 minute, apoi puneti crema in frigider pentru cel putin o ora. (Va sta la rece pana terminati de copt foile, iar inainte de a umple foile puteti mixa crema pentru 1-2 minute).

Ingrediente foi: 

  • 6 oua intregi (la temperatura camerei)
  • 120 g faina
  • 160 g zahar pudra
  • esenta vanilie

Pasul 2 – “Aluatul”

Impropriu spus aluat pentru ca va iesi o crema spumoasa, destul de lichida 🙂

Preincalziti cuptorul la 160 grade si tapetati cu unt si faina sau cu hartie de copt o forma rotunda de tort, cu diametrul de 23 cm.

Galbenusurile de la 6 oua se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar si esenta de vanilie pana cand isi dubleaza volumul si se albesc.

Albusurile de la cele 6 oua se bat spuma si se adauga treptat zaharul pana cand obtineti o spuma tare, lucioasa, care nu curge din vas (mai multe detalii despre spuma de albusuri aici).

Peste galbenusuri adaugati in 3 etape albusurile spuma, amestecand de jos in sus, usor, si adaugati faina. Nu amestecati mult pentru ca nu vreti sa se lase “aluatul”.

Pasul 3 – Foile:

Luati 3 linguri din compozitia de aluat si le intindeti uniform pe forma, lasand o margine de 0.5 cm libera pentru a va fi usor sa desprindeti foaia. Se da la cuptorul incalzit 8-10 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca pe margini! Atentie ca se fac foarte repede si riscati sa se arda daca nu stati cu ochii pe ele! Se scoate foaia din cuptor, se lasa la racit 1-2 minute apoi se desprinde usor, va puteti ajuta de varful unui cutit, si se lasa la racit pe masa din bucatarie, pe hartie de copt. Repetati procedeul pana cand se termina compozitia pentru aluat, mestecand compozitia usor, de jos in sus, de fiecare data cand faceti o noua foaie.

Mie mi-au iesit 9 foi, dar depinde de cat de multa compozitie puneti la fiecare foaie, asa ca nu va ingrijorati daca va ies numai 7 sau 8 foi 🙂

 

Ingrediente caramel:

  • 200g zahar
  • 180 g apa
  • o lingura zeama de lamaie

Pasul 4 – Foaia caramel

Se pun zaharul, apa si zeama de lamaie intr-un vas la fos potrivit pana cand se evapora apa si zaharul incepe sa prinda culoare. Se micsoreaza focul si se caramelizeaza zaharul pana cand ajunge de culoarea mierii, un maroniu deschis.

In timp ce se caramelizeaza zaharul, una dintre foile cele mai frumoase se aseaza pe o foaie de copt unsa bine cu unt si se taie in 12 felii triunghiulare. Se toarna deasupra caramelul, distribuindu-l repede pe intreaga suprafata a foii. Se lasa 1-2 minute sa se inchege caramelul, apoi cu un cutit fierbinte se despart feliile si se lasa la racit. (Pentru a pastra cutirul fierbinte, puneti pe foc un vas cu apa fierbinte in care cufundati cutitul intre 2 taieri).

Este un pas destul de dificil pentru ca veti lucra cu caramel fierbinte, care se incheaga repede. Dar aveti rabdare si veti reusi sa faceti niste felii delicioase, crocante, lucioase. 🙂

Pasul 5 – Nucile caramelizate

Ingrediente:

  • 2-300g nuci curatate
  • 200 g zahar
  • 180 ml apa

Se prepara caramelul ca la pasul anterior, apoi in vasul cu zahar caramelizat se pun nucile si se amesteca repede astfel incat nucile sa fie acoperite complet de caramel. Nucile astfel caramelizate se pun pe o hartie de copt (asezata intr-o tava) si se lasa sa se raceasca complet. Dupa racire, hartia de copt si nucile caramelizate se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul pentru a avea niste delicioase bucatele de nuci caramelizate 🙂

Pasul 6 – Asamblarea tortului

Se aseaza pe platou o foaie, se acopera cu crema rece, alta foaie de aluat, alt strat de crema, pana cand se termina foile. Ultimul strat trebuie sa fie de crema, imbracand si marginile tortului intr-un strat generos de crema.

Se lasa la frigider cel putin o ora, apoi se continua ornarea.

Acoperiti marginile tortului imbracate in crema cu nucile caramelizate si asezati deasupra feliile de caramel, pe care le puteti pune in unghi, asezand in spatele fiecarei foi o migdala (asa cum am facut eu) sau cate o avelina cu crema daca v-a mai ramas.

In mijloc asezati o avelina din crema, banuti de ciocolata sau chiar cateva nuci caramelizate pentru a “ascunde” imbinarea feliilor de caramel.

Se da la rece cel putin 1 ora, dar tortul are o savoare deosebita daca este scos cu jumatate de ora din frigider inainte de a fi servit.

Se serveste cu pofta alaturi de cei dragi! 🙂

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *