Tort meringue caramel

alexandra vasile felie tort meringue

Tortul acesta este o incantare a simturilor, cu crema lejera de unt, cu blat dens de cacao si meringue caramel care imbraca cu generozitate gustul. Este un tort pe care il refac de fiecare data cu placere, spre bucuria celor dragi si desigur a mea, pentru ca este tortul meu preferat!

Ingrediente blat (pentru o tava cu diam. de 24cm):

  • 6 oua
  • 10 linguri rase zahar tos
  • 4 linguri apa
  • 1 plic praf de copt
  • 8 linguri pline faina
  • 2 linguri pline cacao

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade si se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 24cm.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.

alexandra vasile albus

Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugati din cand in cand cele 4 linguri de apa. Cerneti praful de copt impreuna cu faina si cacaoa si mixati pana la omogenizare. Adaugati compozitiei albusurile putin cate putin cu lingura, cu miscari ample de jos in sus.

alexandra vasile auat blat

Turnati compozitia in forma si coaceti pentru 40-45 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasati la racit, scoateti din forma, indepartand hartia de copt, si taiati blatul in 3 foi egale.

blat

Ingrediente crema:

  • 4 galbenusuri
  • 8 linguri rase zahar pudra
  • 3 linguri apa
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 g unt la temperatura camerei

Faceti crema cat blatul este in cuptor pentru a castiga timp, sau chiar cu o zi inainte daca aveti posibilitatea.

Galbenusurile se bat cu zaharul pudra si zaharul vanilat la bain-marie pana cand se albesc, isi dubleaza volumul si crema incepe sa capete consistenta, incalzindu-se. Adaugati pe rand cele trei linguri de apa calduta si mixati bine, continuu, pe baie de aburi. Este un proces mai indelungat, puteti mixa chiar si 20 de minute pana cand compozitia se va incalzi si zaharul se va topi complet.

Lasati crema sa se raceasca (20-30 de minute) si adaugati cate o lingura din untul pastrat la temperatura camerei, mixand la viteza mare dupa fiecare lingura de unt adaugata. Dupa ce ati adaugat si ultima lingura de unt, mixati in continuare la viteza mare pentru 5 minute.

Important! Nu adaugati untul cat crema este calda pentru ca aceasta nu va avea consistenta dorita si de asemenea nu adaugati toata cantitatea de unt deodata pentru ca riscati sa se taie crema.

Puteti pastra crema la frigider, acoperita, pana cand veti umple foile.

alexandra vasile crema unt

 

Ingrediente meringue caramel:

  • 4 albusuri
  • 10 linguri rase zahar tos +
  • 6 linguri pline zahar tos pentru caramel

Bateti spuma albusurile pana cand se formeaza varfuri apoi adaugati cele 10 linguri de zahar tos in 3 etape, mixand bine dupa fiecare adaugare, pana cand zaharul nu se mai simte. Veti obtine o bezea tare, lucioasa, care nu aluneca din vas.

Separat, intr-o craticioara, puneti la caramelizat, la foc potrivit, 6 linguri pline de zahar. Se caramelizeaza repede, stati langa el! Amestecati cu o lingura din cand in cand pentru a se carameliza uniform. Dupa ce s-a topit tot zaharul si are o culoare auriu-maronie, ca mierea, dati deoparte cratita de pe foc si asteptati sa se linisteasca 30 de secunde dupa care adaugati o lingura din bezeaua de mai sus si amestecati energic in tot caramelul. Lingura de bezea se va umfla si trebuie sa amestecati energic pentru ca zaharul caramelizat sa nu formeze cocoloase. Adaugati pe rand inca 4-5 linguri de bezea, amestecand energic dupa fiecare adaugare. Nu atingeti cu mana compozitia formata pentru ca este foarte fierbinte!

Cu mixerul pornit, turnati compozitia formata peste restul de bezea si mixati la viteza mare 4-5 minute pana cand compozitia se intareste si se omogenizeaza.

 

dulciuri pentru cei dragi meringue

 

Montarea tortului:

Asezati pe un platou prima foaie de blat peste care intindeti jumatate din cantitatea de crema, asezati a doua foaie de blat deasupra si intindeti restul de crema. Asezati ultima foaie de blat deasupra.

blat tort

Ornati tortul cu meringue caramel atat pe laturi cat si deasupra si, cu cutitul, jucati-va si formati mici vartejuri pe suprafata meringuelui. Puteti orna cu ciocolata rasa, cu fulgi de ciocolata sau il puteti lasa simplu.

tort meringue detaliu

 

Este absolut delicios dupa cateva ore la frigider, dar poate fi servit si imediat dupa ornare, bineinteles alaturi de cei dragi!

tort meringue caramel final

 

tort alexandra vasile

 

alexandra vasile tort meringue

 

tort meringue felie

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *