Tort Sudoku cu cafea

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (14)

Cand avem un eveniment in familie si trebuie sa pregatesc ceva dulce, o fac intotdeauna cu placere dar si cu multa emotie. Mereu incerc sa aduc ceva nou dar si pe placul sarbatoritului, care sa surprinda si sa incante. De cele mai multe ori am emotii pentru ca imi doresc sa iasa bine, nu am relaxarea si siguranta pe care mi-o da pregatirea unui dulce pentru acasa.

Voua ce va place sa pregatiti cand aveti o aniversare in familie? Mergeti la sigur si pregatiti un tort care stiti ca va iese si e pe placul tuturor, sau riscati si incercati retete noi?

 

Ingrediente blat (pentru o tava cu diam. de 22cm):

  • 6 oua
  • 8 linguri rase zahar tos
  • 4 linguri cafea
  • 1 plic praf de copt
  • 130 g faina
  • 30 g cacao

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade si se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 22cm.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.

Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugati din cand in cand cele 4 linguri de cafea. Cerneti praful de copt impreuna cu faina si cacaua si mixati pana la omogenizare. Adaugati compozitiei albusurile putin cate putin cu lingura, cu miscari ample de jos in sus.

Turnati compozitia in forma si coaceti pentru 40-45 minute sau pana cand trece testul scobitoriiLasati la racit, scoateti din forma, indepartand hartia de copt, si taiati blatul in 3 foi egale.

 

Ingrediente spuma de cafea:

  • 300 g ciocolata neagra
  • 90 g unt
  • 8 oua 
  • 60 g zahar
  • 150 ml cafea foarte tare
  • 1 plic gelatina (10g)

Intr-un vas incapator puneti la bain-marie la topit ciocolata rupta bucatele si untul.

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake

 

Cand ciocolata s-a topit, adaugati cafeaua fierbinte si amestecati.

Luati vasul de la bain-marie si adaugati cele 8 galbenusuri, in timp ce mixerul merge. Mixati bine pana cand compozitia se ingroasa putin (3-4 minute):

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (2)

 

Cele 8 albusuri le bateti spuma la bain-marie si adaugati treptat zaharul, mixand pana cand acesta se topeste.

Adaugati albusurile la crema de ciocolata si oua de mai sus, mixand usor. Va va fi mai usor daca adaugati jumatate din albusuri, mixati, apoi cealalta jumatate si mixati.

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (3)

 

Crema va fi aerata si delicioasa.

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (4)

Hidratati gelatina in 3-4 linguri de apa apoi o topiti la bain-marie, mai multe puteti citi aici.

Adaugati gelatina, mixand continuu, in crema de cafea. Puneti vasul in frigider pentru aprox. 1 ora sau pana cand observati ca incepe sa se inchege.

 

Ingrediente crema de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 80 g zahar tos
  • 2 linguri amidon
  • 300 ml lapte
  • esenta de vanilie sau zahar vanilat
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata alba
  • 1 lingurita rasa gelatina (optional)
  • 100 ml frisca neindulcita

Frecati spuma galbenusurile cu zaharul, adaugati putin lapte si amidonul, mixand bine ca sa se sparga cocoloasele. Adaugati restul de lapte si aromele si dati la foc mic pana cand crema se ingroasa, ca la budinca. Adaugati ciocolata bucatele si amestecati pana cand se topeste si se incorporeaza in crema. Luati de pe foc si adaugati untul care trebuie sa se topeasca.

Alexandra Vasile tort cu zmeura si crema de vanilie raspberry vanilla cake dulciuri pentru cei dragi

 

Daca vreti sa adaugati gelatina acum este momentul. Lasati gelatina la hidratat punand peste ea o lingura de apa si lasand 5 minute. Puneti gelatina in crema calda si amestecati cu telul pana cand aceasta se incorporeaza in crema si se dizolva.

Lasati crema sa ajunga la temperatura camerei si adaugati frisca batuta spuma, amestecand cu o spatula pana la completa inglobare. Dati crema la frigider pentru 1 ora, sau pana cand incepe sa se ingroase, nu mai curge de pe spatula.

 

Montarea tortului:

Ajutandu-va de inelul formei de copt in care ati copt blatul sau de un inel improvizat din folie de aluminiu, montati tortul: foaie de blat, 1/2 din cantitatea de crema de vanilie, 1/2 din cantitatea de spuma de cafea, foaie de blat, restul de crema de vanilie, restul de spuma de cafea si ultima foaie de blat.

Lasati peste noapte la frigider, cu inelul atasat. A doua zi va arata asa:

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (5)

 

Puteti finisa tortul cu o crema ganache de ciocolata neagra sau ciocolata cu cafea (reteta o puteti gasi aici).

Eu am ales sa imbrac tortul in pasta de zahar si sa il ornez cu bobite de cafea facute tot din pasta de zahar, manual, un patrat din jocul Sudoku ce il pasioneaza pe sarbatorit si o cana de cafea facuta din blat de cafea (inainte de a pune blatul la copt am luat trei lingurite din compozitie, le-am pus intr-o forma din silicon pentru briose si am copt separat) si pasta de zahar. Creionul este tot din pasta de zahar 🙂

Are un gust bogat de cafea, usor amarui, temperat de crema de vanilie, un adevarat deliciu!

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (6)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (7)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (8)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (9)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (10)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (11)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (12)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (13)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (15)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (16)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (17)

Alexandra Vasile tort sudoku cu cafea coffee cake (18)

 

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *