Truc 08: Gelatina

Cu totii stim ca gelatina este un ingredient esential in bucatarie, fie ca il folosim sub forma de granule sau foi, fie ca il folosim pentru aspic, jeleuri, pentru a intari frisca sau pentru deliciosul diplomat.

Pentru a folosi cu succes gelatina si pentru a evita accidentele neplacute, este bine sa stiti cateva trucuri:

  • primul pas pentru a folosi gelatina este hidratarea acesteia. Hidratarea se obtine prin adaugarea unei cantitati de lichid de 5 – 10 ori mai mare decat greutatea gelatinei si are nevoie de 5-10 minute pentru a se hidrata. Nu uitati sa amestecati de cateva ori amestecul de lichid cu gelatina, pentru a nu se crea o masa compacta, greu de dizolvat;
  • lichidul folosit la hidratare trebuie sa fie rece, cel mult la temperatura camerei.
  • dupa hidratare, gelatina trebuie incalzita usor pentru a se topi si a deveni transparenta, astfel ca cel mai indicat este sa o incalziti la bain-marie (mai multe despre procedeu aici ) ;
  • nu fierbeti gelatina pentru ca isi pierde proprietatile!
  • cand adaugati gelatina topita unui preparat (crema, lichid, frisca) asigurati-va ca respectivul preparat nu este foarte rece, are cel putin temperatura camerei. Nu adaugati gelatina intr-un preparat care fierbe ci asteptati ca acesta sa se racoreasca putin;
  • cand adaugati gelatina intr-un preparat nu o faceti dintr-o data ci intr-un fir subtire si continuu, amestecand energic cu lingura sau cu mixerul pentru a se evita formarea de cocoloase nedorite ce va pot strica preparatul.

Sper ca v-am fost de folos! 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *