Truc 09: Drojdia

Cine nu a folosit macar o data drojdie in bucatarie? Stim cu totii ca este ingredientul principal pentru o paine pufoasa, un cozonac mare si pufos, dar si pentru alte minunatii de casa. Fie ca alegeti varianta uscata, la pliculet, fie drojdia proaspata, este bine sa stiti cateva lucruri:

  • drojdia proaspata se pastreaza bine in frigider pentru 1-2 saptamani, dupa deschiderea pachetului;
  • poti pastra drojdia proaspata in congelator pana la 6 luni, asadar poti cumpara un cub de 500g drojdie si sa il imparti in cuburi mai mici pe care le impachetezi in folie alimentara. Cand ai nevoie de drojdie, dezgheti cubuletul inainte de utilizare si il folosesti ca si cum ar fi proaspat;
  • drojdia uscata se pastreaza in plicul netaiat in camara, la temperatura constanta, ferit de soare si umiditate;
  • dupa ce ai taiat plicul de drojdie, se pastreaza bine la frigider pentru cateva zile;
  • 1 plic de drojdie (7g) ajunge pentru 500g faina;
  • la 500 g faina se pune drojdie proaspata de marimea unei nuci, aprox. 50g);
  • inainte de a adauga drojdia aluatului, aceasta se dizolva in apa calduta si se lasa 5-10 minute pentru a se activa; daca adaugi o lingurita de zahar, procesul se accelereaza.
  • nu adauga direct peste drojdie sare pentru ca aceasta incetineste procesul de dospire. Adauga sarea dupa ce drojdia s-a incorporat in aluat;
  • niciodata nu adauga un lichid fierbinte peste drojdie pentru ca o vei distruge!
  • aluaturile cu drojdie au nevoie de un timp pentru a dospi, a creste, dar nu depasi timpul specificat in reteta pentru ca aluatul poate rascoace si rezultatul nu va fi cel asteptat;
  • aluatul se lasa la crescut la caldura, acoperindu-l cu un servet curat de bucatarie;
  • este bine sa lasi aluatul dospit sa se linisteasca dupa framantare si sa il lasi din nou la crescut dupa ce ai asezat preparatul in tava;
  • aluaturile cu drojdie vor creste si in cuptor, astfel ca este bine sa lasi spatiu intre preparate pentru a avea loc sa creasca si sa nu se lipeasca intre ele (cornuri, chifle…)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *