Truc 10: Cum aleg ananasul?

Suntem obisnuiti sa mancam ananas din compot, care este dulce si zemos. Dar putini dintre noi au incercat sa cumpere si sa guste ananas proaspat care acum se gaseste pe toate rafturile marilor magazine. Reticenta apare din prudenta. Cum stiu sa aleg un ananas copt, dulce-acrisor, zemos si gustos?

  • ananasul trebuie sa aiba o culoare cat mai galbena, mai ales la baza (poate fi verde spre varf, dar nicidecum verde in intregime). Nu procedati ca la alte fructe: lasa ca il cumpar si se mai coace el acasa…ananasul nu se mai coace, ramane asa cum a fost cules;
  • baza ananasului trebuie sa fie usor moale la atingere pentru a sti ca este copt;
  • mirosul este iarasi un indicator important: mirositi ananasul la baza si daca miroase a proaspat, a dulce, nicidecum a acid, a fermentat, atunci alegeti un ananas bun;
  • frunzele trebuie sa fie verzi, nu ofilite sau putrede;
  • alegeti bucatile de ananas mai grele (comparati bucati avand aceeasi dimensiune), deoarece acelea au mai mult suc;
  • daca incercati sa smulgeti una din frunzele din varf si aceasta se desprinde fara mare efort, atunci aveti sanse mai mari sa cumparati un ananas copt;
  • ananasul se curata cu putina dificultate, insistand sa eliminati toata coaja, inclusiv acele mici “goluri” maronii care fac parte din coaja; daca nu indepartati bine coaja, aceasta va poate crea iritatii sau rani in interiorul gurii;
  • ananasul proaspat taiat se poate pastra la frigider pana la 4 zile, iar daca indepartati coaja si puneti pucatile intr-o caserola de plastic inchisa bine, poate rezista mai mult de o saptamana fara sa isi piarda din aroma sau prospetime.

Sper ca v-am fost de folos. 🙂

 

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *