Truc 11: Blatul de tort – un succes

Tortul este dulcele spectaculos asteptat cu bucurie de toti sarbatoritii, care incheie o masa alaturi de cei dragi, de cunoscuti si prieteni. Uneori am observat ca exista unele retineri pentru cei care ar vrea sa pregateasca un tort acasa si asta din pricina blatului care uneori poate da batai de cap. Dar daca blatul este o reusita, daca a crescut indeajuns, daca este uniform, atunci trei sferturi din treaba este gata si reusita garantata.

Pentru a va ajuta, va voi impartasi din experienta mea cateva trucuri care sa va ajute sa obtineti rezultatul dorit si asteptat. Aceste sfaturi se aplica indiferent de reteta pe care o folositi, fie ca este un pandispan sau cel mai simplu blat de tort:

  • Respectati intotdeauna cu strictete reteta, cantarind ingredientele cu atentie;
  • Folositi intotdeauna ingrediente pe care le-ati mai folosit deja, mai ales cand este vorba de faina, praf de copt, cacao, pentru ca stiti cum se comporta, stiti ce gust au;
  • Pregatiti ingredientele in vase individuale pentru a le avea la indemana cand incepeti pregatirea blatului, pentru a va asigura ca nu veti fi impiedicati de absenta unui ingredient sau de faptul ca nu aveti cantitatea ceruta de reteta;
  • Folositi vase incapatoare si un mixer fara de care nu veti duce la bun sfarsit reteta;
  • Respectati timpii de mixare a ingredientelor, mai ales in ceea ce priveste albusurile si galbenusurile, nu va grabiti;
  • Cerneti intotdeauna faina cu praful de copt sau bicarbonatul, de asemenea si cacaoa;
  • Respectati indicatiile retetei si renuntati la mixer daca aceasta o cere, amestecand cu lingura sau cu spatula;
  • Preincalziti intotdeauna cuptorul cu cel putin 10-15 minute inainte de a introduce blatul in cuptor, la temperatura specificata de reteta;
  • Folositi hartie de copt pe fundul formei de tort, iar daca stiti ca aveti un cuptor mai naravas care arde, puneti 2-3 straturi de hartie de copt;
  • Ungeti si peretii formei de copt cu ulei sau unt si tapetati cu faina;
  • Fiti atenti la dimensiunile formei de tort cerute de reteta, pentru a nu risca sa aveti un blat mult prea jos sau unul care sa va iasa din forma; daca aveti o forma considerabil mai mica, injumatatiti cantitatile, daca forma este prea mare, faceti o cantitate si jumatate din blat;
  • Turnati circular compozitia de blat in forma de tort, pe toata suprafata acesteia, nu numai intr-un singur loc, in mijloc;
  • Nivelati suprafata compozitiei cu o lingura sau cu spatula si bateti usor forma de masa pentru a se elimina golurile de aer care apar cand turnati compozitia in tava;
  • Cu lingura faceti o “vale” in mijlocul formei de tort, ridicand putin compozitia pe margini, pentru a va asigura ca nu veti avea la sfarsit un tort cu “cupola”;
  • Nu deschideti usa cuptorului in timp ce blatul se coace sau ce putin primele 15 minute; deschideti usa numai pentru a verifica daca blatul s-a copt in momentul in care vedeti ca suprafata tortului este aurie; verificati prin testul scobitorii daca blatul este copt;
  • Nu mai lasati blatul la foc dupa ce a trecut testul scobitorii pentru ca se va arde foarte repede;
  • Dupa ce ati stins cuptorul, lasati blatul in cuptor inca 15-20 minute cu usa intredeschisa pentru a nu risca sa se lase;
  • Lasati blatul sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma si inainte de a-l taia in 2-3-4 felii, pentru a fi siguri ca feliile nu se faramiteaza;
  • Ideal este sa faceti blatul seara, sa il puneti in frigider si sa il umpleti si ornati a doua zi, dar de cele mai multe ori nu va permite timpul, astfel ca il veti lasa la frigider neaparat cateva ore inainte de servire, sau chiar peste noapte, asa cum o cer anumite retete, pentru a se combina aromele si pentru a se inchega, taindu-se astfel mai usor;
  • Daca preferati, insiropati feliile blatului de tort inainte de asamblare cu sirop de zahar, cu sirop din compot, cu ceai aromat indulcit, cu suc de fructe, dupa caz.

Sper ca v-am fost de folos!

blat tort

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *