Truc 13: Fructe deshidratate

Imi plac mult fructele deshidratate, mai ales smochinele si merisoarele. Chiar daca isi pierd din proprietati si din vitamine, totusi fructele deshidratate (uscate) sunt o sursa importanta de vitamine si de energie, plus ca pot fi consumate tot timpul anului, chiar daca nu este sezonul lor.

Pe rafturile magazinelor gasiti diferite fructe deshidratate: mere, banane, merisoare, smochine, prune, caise, curmale, ananas, mango, papaya, dar cele mai cunoscute si folosite raman stafidele.

Pretul poate fi o problema atunci cand vreti sa cumparati unele fructe deshidratate si tocmai de aceea vreau sa va spun ca le puteti usca acasa, atunci cand fructele sunt in sezon si atunci le reduceti costul!

Prima varianta pentru uscare acasa este cu ajutorul unui aparat denumit deshidrator, pe care il puteti achizitiona online la diverse preturi si il folositi conform instructiunilor.

Dar eu doresc sa va prezint o metoda si mai ieftina si usoara, aceea de a deshidrata fructele in cuptor! Aceasta metoda merge foarte bine pentru fructele autohtone, mai ales mere, capsune, prune, caise, pere, dar si banane sau portocale, cu conditia  sa indepartati casuta cu seminte sau samburii, sa le taiati feliute si sa le cufundati pentru 1-2 secunde in apa amestecata cu zeama de lamaie pentru a-si pastra culoarea. Indepartati excesul de apa tamponand cu un servet apoi introduceti fructele in cuptorul princalzit la 50-60 de grade, cu usa cuptorului intredeschisa, pentru 1-2 ore si apoi le lasati in cuptor pana la racirea completa a acestuia.

Fructele astfel deshidratate se pastreaza cateva luni in pungute de hartie si nu se vor altera decat daca v-ati grabit in procesul de deshidratare si atunci nu s-au uscat complet.

Cumparand de la magazin fructele uscate am intampinat o problema: erau mult prea uscate, intarite, astfel incat nu puteau fi mancate. Solutia pentru aceasta problema este inversarea procesului de deshidratare si anume sa acoperiti cu apa la temperatura camerei fructele mult prea tari si sa le lasati sa se rehidrateze pentru 30 de minute si atunci vor fi delicioase. Eu am patit asta de mai multe ori cu niste smochine, dar dupa rehidratare au fost perfecte!

Sper ca v-am fost de folos!

 

alexandra-vasile-umplutura-biscuiti-sicilieni

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *