Truc 15: Cum sterilizez borcanele

Nu este gospodina care sa nu pregateasca pentru iarna cate un borcan de dulceata sau de gem. Fiecare are secretul ei pentru ca dulceturile sa isi pastreze aroma si prospetimea si sa nu se altereze in camara.

Pe langa fierberea corespunzatoare a fructelor, cruciala pentru reusita si durabilitatea unei dulceti este igienizarea si sterilizarea borcanelor pentru dulceata, gem sau zacusca. Aceeasi metoda este folosita si pentru a steriliza sticlele pentru siropuri sau pentru bulion.

Iata cum se pregatesc borcanele pentru a fi siguri de durabilitatea dulceturilor:

  1. Alegeti borcanele dupa marimea dorita si aproximand cam de cate aveti nevoie, dar adaugand cateva, sa nu iasa mai multa dulceata si sa fie nevoie sa reluati sterilizarea numai pentru un borcan sau doua.
  2. Cand alegeti borcanele este bines a le selectati pe acelea care in anii trecuti au avut in ele tot dulceata, asa ca ideal ar fi ca in momentul in care spalati un borcan in care a fos dulceata sa il asezati pe un alt raft in camara decat acela pe care puneti borcanele pentru muraturi sau zacusca.
  3. Spalati foarte bine borcanele si capacele acestora, clatindu-le in mai multe ape.
  4. Lasati-le la scurs pe un prosop sau in stativul de vase.
  5. Introduceti borcanele fara a fi inchise cu capac in cuptor si dati drumul la cuptor la max. 180 grade si le lasati inauntru pentru 20-30 minute. Aveti grija ca borcanele sa nu se atinga intre ele cat sunt in cuptor.
  6. Capacele trebuie sterse bine de apa si lasate la uscat. Le puteti introduce sip e ele in cuptor dar exista riscul sa se arda prea tare acea banda care etanseaza, astfel ca las la alegerea voastra daca le puneti sau nu in cuptor la uscat.
  7. Inchideti focul si scoateti unul cate unul borcanele fierbinti ajutandu-va de un prosop uscat de bucatarie si le umpleti cu dulceata fierbinte.
  8. Inchideti borcanul cu capacul corespunzator cat mai strans pentru a fi siguri ca nu patrunde aerul inauntru.
  9. Cand ati terminat de pus toata dulceata in borcane, introduceti din nou borcanele in cuptorul caldut, fiti atenti sa fie inchis focul, si lasati-le acolo peste noapte pentru a se raci incet.
  10. Etichetati borcanele cu dulceata si le depozitati intr-un loc mai rece dar bine aerisit. Si camara din bucatarie poate fi un loc foarte bun, cu conditia sa fie bine aerisita.

Urmand cele cateva sfaturi de mai sus, veti avea borcane curate si sterilizate, care vor pastra caliatatea dulceturilor preparate cu atata grija in casa!

Alexandra Vasile dulciuri pentru cei dragi cum sterilizez borcanele pentru dulceata

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *